НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,74

41,65

EUR

46,60

46,40

Комітет Верховної Ради підтримав законопроєкт про збільшення акцизів на паливо

Комітет Верховної Ради підтримав законопроєкт про збільшення акцизів на паливо
Фото: ua.depositphotos.com

Комітет Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики підтримав урядовий законопроєкт №11256 "Про внесення змін до Податкового кодексу щодо наближення законодавства України до законодавства ЄС в частині акцизного податку".

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Як нові ставки акцизу вплинуть на фінальну вартість палива

Так, з 1 липня ціна палива, відповідно до законопроекту, становитиме:

  • бензин – 57,42 грн з подорожчанням на 1,5 грн щорічно до 2028 року; 
  • дизель – 55,58 грн з подорожчанням на 1,95 грн щорічно до 2028 року; 
  • зріджений нафтовий газ – 32,84 грн з подорожчанням на 1,4 грн щорічно до 2028 року.

"Але дуже цікава ситуація з акцизом на газ. Мінфін не знає як так сталося, що в останню мить вирішили різко збільшити підняття акцизів на газ. Там прям значне підвищення", - йдеться в повідомленні нардепа.

За його словами, збільшення акцизу на газ запропонувала "УкрНафта".

"А точніше Ростислав Шурма. Замість акцизу по Директиві (70 євро) він буде 277 євро", - повідомив Железняк.

Нагадаємо, Нафтогазова Асоціація України (НАУ) підтримала ухвалений Кабінетом Міністрів та направлений до Верховної Ради законопроект №11256, що передбачає поетапне підвищення акцизів на всі види пального. У профільній асоціації бачать справедливий та ефективний підхід до наповнення бюджету, який є вкрай необхідним для фінансової стабільності країни. 

Водночас, як заявив директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн, в Україні, ймовірно, після підвищення акцизів зростуть ціни на бензин, дизпаливо та скраплений газ, але подорожчання буде не таким значним. Українцям не загрожує дефіцит пального, адже з початку війни постачальники побудували абсолютно нову систему логістики.

Додамо, за словами голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, щоб знайти додаткові джерела фінансування армії, влада змушена буде підвищити основні податки, у тому числі податок на додану вартість (ПДВ), військовий збір із зарплат та акцизи.

Фото: ua.depositphotos.com