НБУ курс:

USD

41,21

-0,00

EUR

45,96

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,53

41,47

EUR

46,45

46,30

Миколаїв отримав €25 мільйонів на відновлення водопостачання

Миколаїв отримав €25 мільйонів на відновлення водопостачання
Фото: facebook.com/SenkevichNikolaev

"Миколаївводоканал" та Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) уклали угоду про надання майже 25 млн євро на відновлення водопостачання у Миколаєві. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомив мер Миколаєва Олександр Сєнкевич. 

Він нагадав, що головні елементи існуючої системи водопостачання та водовідведення міста вже досягли граничного терміну експлуатації.

Також через військову агресію з боку РФ значною мірою було зруйновано інфраструктуру водопостачання та водовідведення Миколаєва.

Як повідомив Сєнкевич, проєкт має вирішити наступні завдання:

  • забезпечити безперебійну роботу існуючих споруд водозабору «Дніпро-Миколаїв»; 
  • зменшити енергоспоживання та втрати питної води.

"У результаті ми очікуємо підвищення надійності міської інфраструктури водопостачання та водовідведення, покращення якості послуг з централізованого водопостачання, зменшення втрат води у розподільчих мережах міста та підвищення енергоефективності підприємства", - зауважив очільник Миколаєва.

Звідки кошти

Як повідомив Сєнкевич, загальна орієнтовна вартість проєкту складає 33 мільйони євро. З яких:

  • 10 мільйонів євро — кредитні кошти від ЄБРР; 
  • 5 мільйонів євро — грант від Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля; 
  • 9 мільйонів 800 тисяч євро — грант Спеціального фонду кризового реагування ЄБРР; 
  • 8 мільйонів 200 тисяч євро — субвенція із державного бюджету України на відновлення споруд водозабору «Дніпро – Миколаїв».

Сєнкевич підкреслив, що для реалізації проєкту не передбачається виділення коштів з бюджету Миколаївської міської територіальної громади.

Нагадаємо, 12 квітня на засіданні Кабінету міністрів було вирішено виділити з резервного фонду державного бюджету 125,5 млн грн для забезпечення Миколаєва питною водою.

Для відновлення мереж водопостачання в Миколаєві потрібні роки

Питна вода у кранах мешканців Миколаєва зникла 12 квітня 2022 року через перебитий російськими загарбниками водогін Дніпро-Миколаїв. Відтоді там тече лише технічна вода.

Миколаїв готується до будівництва нового водогону, який має забезпечити мешканців міста питною водою. Проєкт знаходиться в зародковому стані, тому що потребує великої суми грошей.

Повне відновлення мереж водопостачання у Миколаєві триватиме не один рік і потребує чималих коштів, заявив мер Миколаєва Олександр Сєнкевич.

Майже пів року після руйнування Каховської ГЕС жителі Миколаєва централізовано отримували солону воду, в результаті труби значно пошкоджені. Тепер в місті доведеться замінити значну частину системи водопостачання.