НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

На Львівщині вже пів року працює найбільша на заході України вітрова електростанція (ФОТО)

вітрова електростанція
Фото: t.me/kozytskyy_maksym_official

На Львівщині вже пів року працює найбільша на заході України вітрова електростанція. Вона генерує 5% від всього споживання області і здатна повністю забезпечити енергією три міста завбільшки як Самбір.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

Найбільша іноземна інвестиція 

За словами очільника Львівщини, загальна вартість проєкту становила 75 мільйонів євро. Інвестували у нього по 50% чеська компанія MND та групи українських компаній "Еко-Оптіма". 

Козицький наголосив, що це - найбільша іноземна інвестиція у Львівську область і в Україну за час повномасштабної війни.

"Перш ніж я зміг повідомити вам цю дуже обнадійливу новину для розвитку альтернативної енергетики в Україні, українським інвесторам довелося вирішити багато проблем, які ставили проєкт у глухий кут", - наголосив Козицький.

Так, наприкінці 2021 року вони оплатили обладнання, його поставку та монтаж, але, коли почалася повномасштабна війна, усі відмовилися його транспортувати в Україну. Іноземні фахівці теж не наважувалися їхати до країни.

"Але в "Еко-Оптіма" сприйняли цей виклик як можливість: придбали 600-тонний кран для монтажу складових ВЕС, в Україні він, до речі, єдиний", - зауважив очільник Львівщини, підкресливши, що монтували та вводили цю станцію в експлуатацію виключно українські спеціалісти, яких збирали по всій державі.

10 потужних вітряків

Електроенергія, яку цілодобово генерують 10 потужних вітряків, через 14-кілометрову лінію передається на підстанцію "Укренерго", звідки її уже розподіляють відповідно до потреб міст і сіл.

"Ця ВЕС уже генерує 12% альтернативної енергетики на Львівщині. 20 таких станцій здатні забезпечити повну енергетичну незалежність нашої області", - повідомив Козицький.

Він додав, що цінним бонусом до зведення ВЕС стали нові робочі місця, гарні дороги до населених пунктів, де їх взагалі не було, та притік туристів до міст і сіл довкола електростанції.

"Чим більше ми матимемо локальних децентралізованих джерел енергопостачання, тим стабільнішою буде наша енергосистема. Уже є напрацювання щодо наступних таких проєктів у нашій області", - переконаний Козицький.

Нагадаємо, у серпні на Закарпатті у тестовому режимі запрацювала перша в регіоні вітрова електростанція потужністю 1,8 МВт.

Згідно з даними Української вітроенергетичної асоціації (УВЕА), станом на початок 2024 року загальна встановлена потужність українських ВЕС становила 1,9 ГВт, з яких 71% розташовані на тимчасово окупованій території. У 2022-2024 рр. в експлуатацію було введено три нові ВЕС потужністю 238 МВт, зокрема - вітроелектростанцію в Миколаївській області.