НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

"Нафтогаз" почав купувати газ в ЄС, - колишній очільник Оператора ГТС Макогон

Компресорна станція
Компресорна станція на газотранспортній системі. Фото: Оператор ГТС

Група "Нафтогаз" почала закупівлю газу в країнах Європейського союзу, хоча раніше в компанії заявляли, що Україна пройде зиму без імпорту газу. Про це на Facebook написав колишній голова Оператора газотранспортної системи Сергій Макогон.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

"Попри всі попередні заяви про те, що "Нафтогаз" не планує імпортувати газ в цьому році, за моїми даними "Нафтогаз" таки почав закупівлю газу в ЄС для постачання в Україну", - написав Макогон.

За його словами, компанія повинна була почати закупівлю газу ще на початку літа,  інакше вона просто не встигнуть накопичити визначені 13.2 млрд куб. м.

Макогон додав, що на кінець серпня ціна газу в ЄС складає не 362 доларів за 1000 куб. м, як було на початку та в середині літа, а вже 453 доларів, що майже на 25% дорожче.  Таким чином "Нафтогаз" переплатить майже 25% більше за газ.

"Якщо Нафтогаз планує купити 600 млн м3 в цьому році, то переплата може скласти майже 54 млн доларів або 2.22 млрд грн. Думаю, що це точно не зайві гроші для Нафтогазу і для країни", - зауважив він.

Чи вдасться накопичити достатні запаси газу до зими

На початку серпня начальниця департаменту управління комерційною діяльністю групи “Нафтогаз” Світлана Іванчук повідомила, що компанія планує розпочати закупівлю газу за кошти ЄБРР якмога швидше, після того, як отримає всі необхідні регуляторні дозволи.

Загалом у "Нафтогазі" планують накопичити 13,2 млрд куб. м газу в підземні газосховища до листопада, та заявляють що встигнуть це зробити у визначені строки. Однак вже на початку серпня частина експертної спільноти висловила сумніви щодо того, що за поточних темпів закачування, державна компанія встигне накопичити необхідні обсяги блакитного палива до листопада. 

До того ж в компанії розраховують на газ європейських компаній, який дозволить балансувати газ у ГТС України. Через високий рівень заповненості європейських газосховищ зростає інтерес до українських ПСГ з боку європейських компаній. 

Також експерти зауважують, що прогнозувати наступну зиму буде досить складно, оскільки це буде перша зима без транзиту російського газу. Наразі Україна веде переговори про транзит з Азербайджаном, проте є ризики що під виглядом азербайджанського через українську ГТС йтиме російський газ