НБУ курс:

USD

41,20

+0,01

EUR

44,96

--0,07

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,50

45,35

У Броварах когенераційна газова установка за 95 млн грн забезпечить тепло та електроенергію

У Броварах когенераційна газова установка за 95 млн грн забезпечить тепло та електроенергію
Фото: пресслужба Sense Bank

Державний Sense Bank підписав угоду у розмірі 2,3 мільйона доларів, або понад 95 мільйонів гривень на придбання когенераційної (одночасно може виробляти електроенергію й тепло) установки потужністю 3,3 мегавата для міста Бровари Київської області.

Про це повідомляє пресслужба Мінекономіки.

Угоду на фінансування закупівлі когенераційної установки було підписано між Sense Bank та ТОВ "ДАЛОРТ". Договір укладено строком на 5 років з відсотковою ставкою в розмірі 13,5% річних на перший рік фінансування, а починаючи з другого року фінансування плаваюча відсоткова ставка буде в розмірі  UIRD12M + 3%.

Зазначається, що енергетичне обладнання забезпечуватиме жителів міста Бровари електроенергією та теплом. Запуск газопоршневої установки планується здійснити до початку поточного опалювального сезону. 

"В рамках розпочатої співпраці між Sense Bank та ТОВ "ДАЛОРТ" буде пророблено колосальний об’єм роботи, за результатами якої жителі Київської області зможуть у найкоротші терміни відчути зміни в енергетичній системі", - заявив член правління Sense Bank Андрій Соколов.

Він додав, що це перша угода між установами в рамках глобальної ініціативи заживлення комунальних підприємств Київської області.

За словами Володимира Воробеля, директора ТОВ "ДАЛОРТ", компанія реалізує проєкт децентралізованої генерації енергії, орієнтований на роботу з об’єднаною енергосистемою країни.

"Це великий проєкт направлений на забезпечення комунальних об’єктів міст Київської області необхідними потужностями задля їхньої стабільної роботи. Сьогодні розвиток маневрової генерації електроенергії стає доцільним через зростання цін на газ та електроенергію, що відкриває нові можливості в енергетичному секторі", - підкреслив Воробель.

Раніше Дніпровська міська рада отримала кредитне фінансування від Sense Bank на загальну суму 320 мільйонів гривень на альтернативні джерела енергії та утеплення будинків. Загальний строк кредитування за всіма договорами складає 60 місяців з відстрочкою погашення основного боргу 12 місяців.

Нагадаємо, що для бізнесу наразі доступне пільгове кредитування проєктів з відновлення енергетичної інфраструктури, яке надають 19 найбільших банків України. Сума кредитів може становити до 25 млн євро. Термін кредиту — до 5–7 років.