НБУ курс:

USD

41,44

-0,00

EUR

46,24

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,73

41,65

EUR

46,60

46,46

У Чорному морі загорілися "вишки Бойка" - ЗМІ

У Чорному морі загорілися "вишки Бойка" - ЗМІ
“Вишки Бойка”. Фото: ГУР

У Чорному морі загорілися всі "вишки Бойка" — бурові газо- та нафтовидобувні платформи біля берегів Криму. Про це повідомляє моніторингова група Telegram-каналу "Кримський вітер" з посиланням на дані супутникової зйомки.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

"Усі три бурові платформи на схід від острова Зміїний зазнали нападу. Станом на 24 серпня середня платформа горить, а з 3-ї платформи йде стовп диму", - йдеться у повідомленні.

"Вишки Бойка": що про них відомо

Так звані "вишки Бойка" - це бурові газо- й нафтовидобувні платформи біля берегів Криму в Чорному морі. Назва закріпилася через прізвище соратника Януковича Юрія Бойка, який очолював Міністерство енергетики 2011 року і через посередників дорожче на 400 млн дол. через підконтрольний відомству "Чорноморнафтогаз" придбав бурову платформу сінгапурського виробництва. За цією корупційною схемою було відкрито кримінальне провадження, були вироки причетних до справи осіб, але самого Бойко це не зачепило.

Самі вишки російські військові захопили 2014-го, а за рік відбуксирували ближче до Криму. Після повномасштабного вторгнення використовували як вертолітні майданчики та розміщували радіолокаційні станції, які покривали практично все море. Їх наші бійці демонтували й забрали.

Битва за "вишки Бойка"

 Між морськими та повітряними силами України та Росії у 2023 році йшли бої за стратегічно важливі газові та нафтові платформи у Чорному морі між Кримом та Одесою (так звані "вишки Бойка"). 

У Міністерстві оборони країни-агресора Росії заявили, що 22 серпня східніше Зміїного літак Повітряно-космічних сил ЗФ РФ знищив швидкохідний військовий катер виробництва США Willard Sea Force із десантною групою ЗСУ.

Головне управління розвідки Міністерства оборони України підтвердило факт бойового зіткнення російського військового літака та українських бойових катерів у Чорному морі, однак знищення одного з таких катерів спростувало.

За інформацією ГУР, літак окупантів спробував атакувати військові судна Сил безпеки та оборони України, але отримав відповідь. 

11 вересня 2023 року українські військові провели унікальну спецоперацію та відбили у росіян бурові газо- та нафтовидобувні платформи біля берегів Криму у Чорному морі - «Петро Годованець» та «Україна», а також СПБУ «Таврида» і СПБУ «Сиваш».