НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

"Укрзалізниця" проведе аукціон з купівлі газу на "Українській енергетичній біржі"

Електронний аукціон. Фото: Depositphotos
Фото: Depositphotos

АТ “Укрзалізниця”, через свою філію “Центр забезпечення виробництва”, оголосило про проведення аукціону на купівлю природного газу через “Українську енергетичну біржу". Аукціон відбудеться 4 вересня. Про це повідомляє ExPro з посиланням на біржовий бюлетень.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

УЗ планує закупити 15 мільйонів кубометрів природного газу, розподілених на три лоти по 5 мільйонів кубометрів кожен, з передачею у підземних сховищах газу.

Стартова ціна газу становить 14 850 гривень за тисячу кубометрів (без ПДВ) або 17 820 гривень за тисячу кубометрів (з ПДВ)

Умови оплати передбачають сплату 80% вартості газу протягом трьох робочих днів з моменту підписання акту приймання-передачі газу, а решту 20% потрібно сплатити протягом трьох робочих днів з дати реєстрації податкової накладної.

Зазначається, що станом на 2 вересня ціни на газ у підземних сховищах України (UA-UGS) варіювалися від 16 850 до 17 020 гривень за тисячу кубометрів (з ПДВ) при умові передоплати.

Додамо, що минулої зими "Укрзалізниця" закуповувала природний газ у ПАТ "Укрнафта". Зокрема, у серпні 2023 року компанії підписали кілька угод, включаючи контракт на постачання 45 млн куб м газу в підземні сховища.

"Укрзалізниця" побудує розподілену генерацію електроенергії

Нагадаємо, що у червні "Укрзалізниця" створила нову компанію, ТОВ "УЗ Енерго", для розподілу електричної енергії. Нова компанія відповідатиме за будівництво розподіленої генерації електроенергії, яка забезпечить потреби "Укрзалізниці" та споживачів, підключених до її мережі.

Повідомляється, що новостворена компанія "УЗ Енерго" має побудувати у різних регіонах України газові електростанції загальною потужністю до 250 МВт.

Насамперед вони будуть встановлені в обласних центрах та приєднані до мереж товариства, від яких заживлені об’єкти залізничного транспорту, соціальної сфери, а також об’єкти критичної інфраструктури інших галузей економіки. 

Як пояснюють в УЗ, відповідно до вимог законодавства, діяльність з виробництва електричної енергії з використанням газогенераторних установок та установок зберігання електричної енергії може здійснюватися лише відокремленою від оператора системи розподілу юридичною особою, з отриманням у встановленому порядку ліцензії на провадження господарської діяльності з виробництва електричної енергії.

"У зв'язку з цим правлінням АТ "Укрзалізниця" було надано згоду на створення окремої компанії, частка в статутному капіталі якої в розмірі 100% належатиме ТОВ "Збут Енерджи ЛТД", статутний капітал якої, в свою чергу, на 100% належить Укрзалізниці", - повідомляють в компанії.

Там додають, що "Укрзалізниця", як оператор системи розподілу електроенергії, має понад 100 тисяч приєднаних споживачів.

Зауважимо, раніше голова правління компанії Євген Лященк заявляв, що, АТ "Укрзалізниця" планує побудувати у різних регіонах газові електростанції загальною потужністю 250 МВт у різних регіонах. За наявності фінансування реалізацію проєкту можуть розпочати вже цього літа.

Джерело фото: ua.depositphotos.com