НБУ курс:

USD

41,21

+0,01

EUR

45,05

--0,08

Готівковий курс:

USD

41,45

41,40

EUR

45,55

45,44

В "Укренерго" озвучили можливі строки нового спецаукціону на послуги для балансування енергосистеми

леп, лінія електропередачі
Фото: Pexels

"Укренерго" розглядає можливість проведення додаткових довгострокових аукціонів на допоміжні послуги для балансування енергосистеми наприкінці поточного або на початку наступного року. Про це повідомив голова правління НЕК Олексій Брехт у бліц-інтерв'ю для проєкту агентства "Інтерфакс-Україна" з енергетики "Енергореформа".

"Ми плануємо це робити. Єдине: ми хочемо за цей та наступний тиждень вивчити поточну ситуацію й зрозуміти, чому другий аукціон не пройшов так, як перший, коли інвестори зобов’язалися закрити майже весь обсяг потужності, яку ми пропонували", - заявив він.

За словами Брехта, держкомпанія хоче обговорити це з учасниками ринку, аби "його відчути", і наступного тижня, тобто до 21 жовтня вже вирішити, чи буде аукціон наприкінці цього року, або ж одразу на початку наступного.

Нагадаємо, що в серпні 2024 року "Укренерго" вперше провело два довгострокові аукціони на допоміжні послуги - на 99 МВт та на 1000 МВт. За результатами першого аукціону з надання резервів підтримки частоти потреба в нових потужностях була закрита майже повністю.

Повідомлялося, що в аукціоні взяли участь 39 компаній, з яких 12 стали переможцями, причому пропозиція значно перевищила попит - в кожній годині було запропоновано не менше 360 МВт.

На другому аукціоні з надання автоматичних резервів відновлення частоти потреба становила 579 МВт за розвантаженням і 421 МВт за розвантаженням/завантаженням електроенергії. Перша була закрита лише на 41% (куплено 240 МВт), а друга - на 62% (260 МВт).

Загалом ішлося про 41 обʼєкт - електростанції та системи накопичення енергії. Переможцями стал 35 компаній. 25 вересня "Укренерго" повідомляло, що з них 22 компанії прогарантували виконання своїх зобов’язань.

Як зазначав попередник Брехта Володимир Кудрицький, "Укренерго" укладає з переможцями контракти на п'ять років і буде весь цей період платити фіксовану ціну за те, що електростанція чи система накопичення енергії надаватиме енергосистемі, тобто "Укренерго" як оператору, послугу балансування.

Очікувалося, що в жовтні "Укренерго" проведе новий аукціон, однак 3 вересня, попри спротив західних партнерів України, керівника НЕК було звільнено й наразі новий аукціон так і не проводився.