НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Дефолт скасовується: Україна домовилася про реструктуризацію боргу з власниками єврооблігацій

борг
Фото: Freepik

97,38% власників єврооблігацій підтримали угоду про реструктуризацію зовнішнього комерційного боргу України.

Про це повідомили прем'єр-міністри Денис Шмигаль та пресслужба Міністерства фінансів України.

Зазначається, що власники всіх державних єврооблігацій, а також гарантованих державою єврооблігацій "Укравтодору" загальною вартістю 20,47 млрд доларів США проголосували за запропоновану реструктуризацію єврооблігацій України та гарантованих державою облігацій "Укравтодору". 

Зокрема, 97,38% власників єврооблігацій підтримали угоду про реструктуризацію, що перевищує необхідний поріг у дві третини голосів. Кожна серія єврооблігацій в обігу отримала понад 95% голосів підтримки від власників, що значно перевищує мінімально необхідні 50% для того, щоб угода про реструктуризацію набула чинності та дозволила здійснити запропонований обмін наявних єврооблігацій на нові. 

Як зауважують в Мінфіні, такий високий рівень підтримки відображає залученість міжнародної фінансової спільноти в забезпечення фінансової стійкості України в умовах повномасштабного вторгнення Росії.

У відомстві переконані, що це рішення допоможе зберегти макроекономічну стабільність, забезпечити стійкість державного боргу та зберегти ресурси, необхідні для фінансування оборони України.

Що передбачає реструктуризація боргу

Повідомляється, що реструктуризація боргу передбачає:

  • номінальне зниження вартості державного боргу з першого дня дії угоди на 37%, що скорочує обсяг державного боргу України більш ніж на $8,5 млрд
  • зменшення боргових платежів на 11,4 млрд дол. США протягом періоду дії Програми МВФ (скорочення на понад 90%) і на 22,75 млрд дол. США до 2033 року (скорочення на понад 75%)
  • збільшення середнього терміну обігу єврооблігацій майже на 4 роки (додатково до 2-річного збільшення терміну обігу у 2022 році)

"Це рішення дозволить зекономити $11,4 млрд на обслуговуванні боргу в найближчі три роки, що зміцнить наш бюджет і дасть змогу краще фінансувати оборону", –наголосив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

"Ми пишаємося тим, що понад 97% кредиторів підтримали нашу пропозицію про згоду щодо змін в умовах єврооблігацій. Майже одностайний рівень підтримки був досягнутий менш ніж за 5 місяців, що дозволило Україні досягти угоди з кредиторами до закінчення 2-річного періоду відтермінування платежів, що було погоджено у 2022 році", – прокоментував Сергій Марченко, міністр фінансів України.

Він додав, що після отримання позитивних результатів голосування, яке почалося 9 серпня й завершилося 27 серпня, процес реструктуризації переходить до фази розрахунків. За очікуваннями, проведення розрахунків за угодою відбудеться 30 серпня.

Україна призупиняє виплати за єврооблігаціями

Кабінет Міністрів постановив із 1 вересня 2024 року тимчасово зупинити здійснення платежів за облігаціями зовнішніх державних позик 2015 року у зв'язку із здійсненням угоди з реструктуризації боргу. Відповідну постанову уряду №977 від 27 серпня оприлюднено на "Урядовому порталі".

"У зв’язку із здійсненням правочинів з державним боргом за облігаціями зовнішніх державних позик 2015 року четвертої - дев’ятої серій тимчасово зупинити з 1 вересня 2024 року здійснення платежів за відповідними борговими зобов’язаннями держави"... - ідеться в повідомленні.

Крім того, Кабмін постановив тимчасово призупинити з 3 вересня 2024 року платежі за борговими зобов’язаннями держави за кредитами від Cargill Financial Services International, Inc., сума яких, за даними Міністерства фінансів, на кінець липня становила $703,7 млн, а з 9 листопада 2024 року - платежі за гарантійними зобов’язаннями держави щодо боргових зобов’язань за облігаціями ПрАТ “Національна енергетична компанія “Укренерго”, випущеними у 2021 році на $825 млн.

Із 31 травня 2025 року тимчасово призупиняються платежі за зобов’язаннями за державними деривативами 2015 року (ВВП-варанти) на термін до проведення операції (правочину) з ними.

Реструктуризація боргу та процес обміну єврооблігацій

Як повідомлялося, Україна 22 липня повідомила про досягнення принципових домовленостей щодо реструктуризації боргу за євробондами на суму близько $23 млрд зі спеціальним комітетом власників цих євробондів.

Домовленості передбачають списання 37% боргу з можливістю відновлення 12% у разі досягнення певного рівня ВВП у 2028 році.

Решту боргу буде оформлено новими єврооблігаціями із погашенням у 2029-2036 роках, відсотки за якими поступово зростатимуть від 1,75% у найближчі роки до 7,75% наприкінці терміну обігу. За участь у такому обміні буде виплачено винагороду в розмірі 1,25% від суми обмінюваних єврооблігацій.

9 серпня Україна оприлюднила на Лондонській фондовій біржі заяву про пропозицію обміну та запит на згоду щодо зміни умов державних єврооблігацій та облігацій, гарантованих державою, зокрема для "Укравтодору".