НБУ курс:

USD

41,37

+0,02

EUR

46,04

+0,05

Готівковий курс:

USD

41,55

41,45

EUR

46,55

46,39

Нацбанк оновив перелік послуг та тарифи платіжної системи "Простір"

Нацбанк оновив перелік послуг та тарифи платіжної системи "Простір"

Національний банк України провів комплексний перегляд послуг Національної платіжної системи "Український платіжний простір" (НПС "Простір") та оновив структуру і тарифи на них.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Нові зміни покликані спростити бізнес-процеси та адаптувати систему до сучасних потреб ринку.

Ключові зміни в переліку послуг:

  • Актуалізовано найменування частини послуг, щоб зробити їх зрозумілішими для користувачів;
  • Оптимізовано структуру послуг через об’єднання окремих позицій, що сприятиме спрощенню бізнес-процесів;
  • Виключено неактуальні послуги, зокрема, пов’язані з операціями з використанням електронних грошей. Також припинено надання послуг процесингового центру Національного банку.

Перегляд тарифів

Тарифи на послуги системи було скориговано з урахуванням їх собівартості та ринкової кон’юнктури. Це дозволить НБУ забезпечувати конкурентоспроможність та подальший розвиток функціональності системи.

Згідно з даними НБУ, ціни за оформлення приєднання до системи та інші послуги встановлюються на такому рівні:

  • Банки та небанківські фінансові установи платять 10 000 гривень за приєднання;
  • Юридичні особи, які хочуть стати незалежними процесинговими центрами, мають заплатити 15 000 гривень;
  • Для юридичних осіб, що бажають отримати статус інформаційного еквайра, вартість становить 17 300 гривень.

Також Нацбанк змінив тарифи на супроводження програмного забезпечення сервера, інсталяцію програмного забезпечення, надання інформаційних послуг, які надаються інформаційним еквайрам, маршрутизацію, оброблення інформаційних даних, проведення міжбанківських взаєморозрахунків, тощо.

Згідно з повідомленням, найдорожчою послугою є підключення до центрального маршрутизатора і розрахунково-клірингового центру системи з інтеграційним тестуванням напрямку еквайрингу. Ця послуга вартує 148 000 грн.

В той же час, проведення міжбанківських взаєморозрахунків за операціями з ЕПЗ системи (за кожний кліринговий розрахунок) є абсолютно безкоштовними. А оброблення маршрутизатором операцій, включених до клірингу за відповідним переліком кодів категорій торговців коштує лише 2 копійки за операцію.

Додамо, що НПС "Простір" прийняла рішення скасувати міжбанківські комісії (інтерчейндж) з операцій оплати товарів та послуг за допомогою платіжних карток. Воно було спрямоване на стимуляцію безготівкових операцій в умовах воєнного стану для безпеки як громадян та бізнесу, так і банківських працівників.

Зауважимо, що до ребрендингу, проведеного в лютому 2016 року, платіжна система “Простір” називалася Національна система масових електронних платежів (НСМЕП), яка розпочала роботу ще у 2004 році. На момент ребрендингу учасниками системи було понад 50 банків та 23 небанківські установи.