НБУ курс:

USD

41,37

+0,02

EUR

46,04

+0,05

Готівковий курс:

USD

41,55

41,45

EUR

46,55

46,39

"Українська біржа" відновлює роботу після анулювання ліцензій

"Українська біржа" відновлює роботу після анулювання ліцензій
Фото: Freepik

Українська біржа (УБ) анонсувала відновлення торгів завдяки рішенню апеляційного суду, яким призупинена дія постанови Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) про анулювання ліцензії. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це йдеться в повідомленні УБ.

Зауважимо, "Українська біржа" 8 липня зупинила торги через застосування заходів впливу у вигляді анулювання ліцензій. НКЦПФР прийняла таке рішення 5 червня.

Але 24 вересня Шостий апеляційний адміністративний суд задовольнив апеляційну скаргу УБ та скасував ухвалу суду першої інстанції та постановив зупинити дію постанови НКЦПФР про застосування заходів впливу контрольного характеру до набрання законної сили судовим рішенням у справі визнання цієї постанови протиправною та її скасування.

"Це рішення дозволяє біржі відновити свою діяльність на період судового розгляду справи. Ми вже розпочали процес запуску торгів, і найближчим часом, після завершення всіх необхідних організаційних заходів, біржа знову працюватиме у звичайному режимі", - зауважують в УБ.

Там додали, що продовжать оскаржувати постанову НКЦПФР у судовому порядку, відстоюючи права та інтереси акціонерів біржі.

Найбільшим акціонером УБ на кінець квітня цього року була Freedom Holding із часткою 24,27%. Власник 71,08% акцій компанії, Тимур Турлов, внесений до українських санкційних списків з осені 2022 року. Біржа просила Freedom Holding передати свій пакет акцій Україні, щоб уникнути рішення НКЦПФР.

Серед інших акціонерів УБ – голова правління Артемій Єршов, директор із розвитку бізнесу Олексій Сухоруков та ексміністр фінансів Юрій Колобов.

Як пообіцяли в УБ, про точну дату відновлення торгів буде повідомлено додатково.

Про "Українську біржу"

"Українська біржа" була заснована 15 травня 2008 року провідними учасниками українського ринку цінних паперів спільно з російською фондовою біржею РТС, яка пізніше об'єдналася з "Московською біржею".

УБ першою запустила ринок заявок, інтернет-трейдинг, ринок РЕПО, розрахунки через центрального контрагента і строковий ринок. Однак у середині липня 2018 року біржа призупинила торгівлю всіма цінними паперами в режимі безадресних заявок через заборону використовувати у своїй діяльності програмне забезпечення "Московської біржі".

У березні 2019 року УБ заявила про відновлення торгів на ринку заявок на новій платформі.

На початку лютого 2024 року збори акціонерів УБ вирішили збільшити її статутний капітал на 20% - до 60 млн грн. На момент зборів її найбільшими акціонерами були Freedom Holding Corp. (США) - 24,2651%, ексміністр фінансів України та член біржової ради Юрій Колобов - 8,9989%, кіпрська Dragon Capital Investments Limited - 7,4031%, голова правління біржі Артемій Єршов - 6,9032% і директор із розвитку біржі Олексій Сухоруков - 5,9193%.

У 2023 році на біржі було укладено 159,8 тис. угод на 20,98 млрд грн, тоді як роком раніше - 204,0 тис. на 16,01 млрд грн.