НБУ курс:

USD

41,21

+0,01

EUR

45,05

--0,08

Готівковий курс:

USD

41,45

41,40

EUR

45,55

45,44

В обігу буде майже 10 млн штук: НБУ випустив нову пам’ятну монету

В обігу буде майже 10 млн штук: НБУ випустив нову пам’ятну монету
Фото: пресслужба НБУ

Національний банк України 11 жовтня 2024 року, у День фахівців логістичного забезпечення ЗСУ, ввів у обіг нову обігову пам’ятну монету номіналом 10 гривень "Сили логістики Збройних Сил України". 

Про це повідомила пресслужба НБУ.

Зазначається, що нова монета продовжує серію "Збройні Сили України" та присвячується військовим логістам, які створюють міцний тил для українських воїнів та забезпечують безперебійність постачання всього необхідного для захисників та захисниць України. 

Про дизайн монети

Обігова пам’ятна монета “Сили логістики Збройних Сил України” має номінал 10 гривень, виготовлена зі сплаву на основі цинку з нікелевим покривом.

Аверс монети – ідентичний з аверсом обігової монети номіналом 10 гривень зразка 2018 року. На ньому в центрі в обрамленні давньоруського орнаменту розміщені номінал монети, рік карбування та Державний герб України.

На реверсі монети по колу розміщено написи: "Сталева міць, непохитна воля!" і "сили логістики Збройних сил України". Головним елементом композиції є зображення беретного знака Сил логістики ЗСУ, в його основі – стилізований контур фортеці з чотирма бастіонами, на який накладено схрещені мечі руків’ями донизу з лезами, що переходять у пшеничні колоси, та жезл Меркурія, розташований вертикально. На задньому тлі монети схематично зображені топографічні карти.

Коли можна придбати монету?

В НБУ зауважують, що як і всі інші обігові монети України, обігова пам’ятна монета "Сили логістики Збройних Сил України" є обов’язковою до приймання за її номіналом для всіх видів готівкових платежів та зарахування на рахунки.

Нацбанк поступово підкріплюватиме обіговими пам’ятними монетами банки та СІТ-компанії для подальшої їх видачі клієнтам. Прийматимуться такі монети від клієнтів як звичайні обігові монети номіналом 10 гривень.

У регуляторі повідомляють, що поступово в готівковий обіг буде введено майже 10 млн штук таких обігових пам’ятних монет.

Водночас частина тиражу обігової пам’ятної монети "Сили логістики Збройних Сил України" (500 тис. шт.) буде сформована в спеціально оформлені ролики. Ролик міститиме 25 таких обігових пам’ятних монет. На сувенірному папері, у який запаковано кожний ролик, розміщено зображення беретного знака Сил логістики Збройних Сил України та елементів, які імітують топографічні карти доріг і фрагментів наземної місцевості. Тираж роликів – 20 тис. шт.

Придбати ролик з 25 обігових пам’ятних монет "Сили логістики Збройних Сил України" можна в інтернет-магазині нумізматичної продукції НБУ (буде реалізовано 12 тис. таких роликів), а також у банків-дистриб’юторів (їх перелік зазначено на сторінці офіційного Інтернет-представництва Національного банку).

Кому ще Нацбанк присвячував монети

Національний банк запровадив власну нумізматичну програму, щоб відзначати ювілейні дати, пам'ятні події України та світу. Уся продукція виготовляється на Банкнотно-монетному дворі Національного банку. Пам’ятні монети мають художню цінність. Їх карбують із дорогоцінних та недорогоцінних металів обмеженими тиражами.

Нещодавно регулятор презентував нову пам’ятну монету "Парламентаризм", яка присвячена Верховній Раді.

8 серпня Нацбанк презентував нову обігову пам’ятну монету "Війська зв’язку та кібербезпеки Збройних Сил України".

26 липня у Національній дитячій спеціалізованій лікарні "Охматдит" відбулася презентація нової пам’ятної монети "Країна супергероїв. Дякуємо медикам!"

22 липня 2024 року НБУ ввів в обіг пам’ятну монету нумізматичної серії "Збройні Сили України", що вшановує українську зброю та її творців – "Українська бавовна. Лелека-100".