НБУ курс:

USD

41,17

--0,04

EUR

45,95

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,55

41,46

EUR

46,45

46,30

В Україні оновили порядок випуску корпоративних облігацій: що змінилося

Фото: Pixabay
Фото: Pixabay

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку розробила та затвердила нове положення про порядок емісії корпоративних облігацій та їх обігу. Як зазначає регулятор, документ був зареєстрований в Міністерстві юстиції 20 вересня за №1414/42759. Набере чинності він з 1 листопада.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Нова редакція порядку, зокрема, передбачає визначення й комплексне застосування самого терміну "корпоративні облігації" та загальне спрощення вимог до пакету документів, що подаються для реєстрації випуску/звіту до НКЦПФР.

Також удосконалено процедуру емісії цільових корпоративних облігацій, погашення яких здійснюється шляхом передачі об’єкта (частини об’єкта) житлового будівництва; запроваджено механізм заміни емітента корпоративних облігацій; удосконалено процедуру конвертації облігацій та емісії конвертованих облігацій; комплексно запроваджено механізм щодо функцій адміністратора за випуском облігацій.

Регулятор звертає увагу, що положенням запроваджено й процедуру емісії "зелених" та інфраструктурних облігацій, зокрема покроково описано особливості здійснення емісії таких облігацій та вимоги до емітента.

Серед іншого, документ запроваджує нові норми щодо надання можливості емітенту зараховувати нерозміщені облігації на власний емітентський рахунок для подальшого їх відчуження; механізм анулювання (зокрема часткового) викуплених або іншим чином набутих облігацій емітентом.

Передбачено й можливість випуску забезпечених облігацій, а також застосування механізму проходження та розгляду документів, поданих до НКЦПФР відповідно до вимог закону про адміністративну процедуру.

Як вказують у комісії, вона вирішили вдосконалити нормативну базу щодо облігацій з огляду на те, що вони сьогодні є ключовим фінансовим інструментом на ринках капіталу, який має великий попит та зацікавленість серед бізнесу.

Нагадаємо, що великі українські компанії почали вдаватися до випуску власних облігацій саме з пропозицією для широкого кола інвесторів. Наприкінці вересня про це оголосила мережа супермаркетів Novus, випустивши облігації на 400 мільйонів гривень.

Ще в червні 2023 року такий інструмент залучення коштів запустила компанія NovaPay, що займається фінансовими послугами "Нової пошти". В квітні цього року було випущено ще три серії облігацій. Станом на вересень в NovaPay повідомляли, що за час продажу цінних паперів вже близько 2,5 тисячі українців придбали облігації на суму понад 500 мільйонів гривень.