НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

Новий штам коронавірусу "Кракен" уже в 6 областях України

коронавірус, covid-19, кракен, омікрон
Фото: Pixabay

Мутацію коронавірусу Omicron XBB.1.5 ("Кракен") виявили ще у двох регіонах - на Львівщині та Черкащині. До цього штам фіксували у Закарпатській, Тернопільській, Сумській та Одеській областях.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про розповсюдження вірусу повідомляє Центр громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я.

За спостереженнями медиків, "Кракен" передається від людини до людини швидше, ніж раніше відомий "Омікрон". Однак хвороба у пацієнтів протікає легше.

"Щоб захистити себе та своїх близьких, потрібно вакцинуватися та робити бустерні щеплення. Якщо ви відчуваєте симптоми ГРВІ, то одягайте маску та ізолюйтеся якнайшвидше", – закликала керівниця відділу епіднагляду ЦГЗ Оксана Кошалко.

Наразі у МОЗ не прогнозують значного збільшення кількості хворих через новий підвид штаму «Омікрон». Останні статистичні дані фіксують незначне зростання нових підтверджених випадків.  

Нагадаємо, вперше інфікування новим штамом коронавірусу "Кракен" зафіксували в Україні 23 січня. Виявили вірус на Сумщині. Заразилася "Кракеном" людина, яка не пройшла курс вакцинації.

"Кракен" не вважається більш небезпечним за попередні відомі штами, адже не має специфічних мутацій. Водночас він має свої особливості: XBB.1.5 ефективно ухиляється від імунної відповіді людини.