В Україні вперше зафіксували інфікування новим штамом Covid-19 "Кракен" — МОЗ

В Україні вперше зафіксували інфікування новим штамом Covid-19 "Кракен" — МОЗ

У Сумській області у людини, яка не пройшла курс вакцинації проти коронавірусу, виявили зараження новою сублінією варіанта SARS-CoV-2 "Omicron" XBB.1.5, або "Кракен". Це периший випадок інфікування новим штамом.

Про це 23 січня повідомила пресслужба Міністерства охорони здоров'я України.

"Кракен" не вважається більш небезпечним за попередні відомі штами, адже не має специфічних мутацій. Водночас він має свої особливості: XBB.1.5 ефективно ухиляється від імунної відповіді людини. Крім того, "Кракен" здатний викликати серйозні захворювання у людей похилого віку та з ослабленим імунітетом.

В МОЗ проінформували: "З 22 жовтня 2022 року по 11 січня 2023 року у 38 країнах було зареєстровано 5 288 випадків, викликаних субваріантом "Omicron" XBB.1.5. Більшість із цих випадків реєструвались у Сполучених Штатах Америки (82,2 %), Великобританії (8,1 %) і Данії (2,2 %)".

У відомстві також закликають громадян не забувати за вакцинацію, адже це — найефективніший спосіб уникнути важкого перебігу захворювання на коронавірус та потенційно нових штамів.

Нагадаємо, восени у Сумській області, повернули масковий режим на тлі збільшення випадків захворювань на COVID-19. Також носіння масок у громадських місцях знову стало обов’язковим у Тернополі. Це було перше місто, яке повернуло масковий режим після повномасштабного вторгнення РФ.

Джерело фото: ua.depositphotos.com