НБУ курс:

USD

41,41

+0,05

EUR

46,12

+0,12

Готівковий курс:

USD

41,80

41,72

EUR

46,60

46,44

АМКУ дозволив ірландській групі купити два цементних заводи в Україні

АМКУ дозволив ірландській групі купити два цементних заводи в Україні
Фото: Cemark / facebook

Антимонопольний комітет України (АМКУ) дав дозвіл компанії CRH Ukraine B. V. на придбання акцій ПрАТ "Дікергофф цемент Україна".

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляється на сайті АМКУ.

"Надано дозвіл на придбання компанією CRH Ukraine B.V... акцій приватного акціонерного товариства "Дікергофф цемент Україна" та частки у статутному капіталі товариства з обмеженою відповідальністю з іноземними інвестиціями "Дікергофф /Україна/", що забезпечує перевищення 50% голосів у вищому органі управління товариств", - йдеться в повідомленні.

Група CRH посилює присутність в Україні

Нагадаємо, у червні 2023-го італійський виробник цементу Buzzi погодився через дочірню компанію Dyckerhoff GmbH продати частину свого бізнесу в Східній Європі, включаючи українські активи, ірландській групі CRH.

Йшлося про "Волинь-цемент" (Здолбунів, Рівненська обл.) та "Південьцемент" (смт Ольшанське, Миколаївська обл.). У липні АМКУ оприлюднив умови їх придбання.

Головною умовою купівлі двох заводів італійського Buzzi АМКУ назвав передачу 25-28% акцій його дочірньої компанії ПрАТ "Дікергофф цемент Україна" незалежному інвестору.

Згідно з оприлюдненими умовами, група CRH повинна протягом дев'яти місяців з моменту здійснення заявленої концентрації продати або іншим чином передати акції (частку) у розмірі від 25% до 28% статутного капіталу третій особі, яка не пов'язана відносинами контролю з компанією CRH Ukraine B.V., з правами вето (для забезпечення блокування ключових управлінських рішень найвищого органу управління холдингової компанії).

Очікується, що таким інвестором стане Європейський банк реконструкції та розвитку, оскільки у грудні 2023 року CRH підписала мандатний лист із ЄБРР щодо спільного придбання активів Buzzi в Україні.

Також CRH також буде зобов'язана регулярно протягом п'яти років звітувати перед АМКУ щодо обсягів виробництва продукції та відпускні ціни на внутрішньому ринку.

Зауважимо, що АМКУ розглядав заяву CRH щодо концентрації з вересня 2023-го, хоча стандартний час на розгляд – 45 днів. Повідомлялося, що якщо дозвіл буде наданий, то поглинання заводів Buzzi за 100 млн євро стане другою за розміром чеку M&A-угодою під час війни.

Детальніше про те, як ірландці збираються зайняти левову частку українського ринку цементу, читайте у матеріалі Delo.ua.