НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Італійський завод "Метінвесту" призупинив виробництво через дешеву російську продукцію

Італійський завод "Метінвесту" призупинив виробництво через дешеву російську продукцію
Фото: сайт компанії

На початку літа 2024 року українська металургійна група “Метінвест” вирішила призупинити виробництво на своєму заводі у Вероні та перевести працівників на часткову зайнятість. Рішення стало наслідком зростання конкуренції з дешевою російською сталью, який активно заповнює європейський ринок. Про це повідомив генеральний директор групи Юрій Риженков у інтерв’ю Corriere della Sera, передає “Метінвест” .

Важливо зазначити, що рішення Європейського Союзу, ухвалене в жовтні 2022 року, передбачало повну заборону на імпорт слябів з Росії до 30 вересня 2024 року. 

Сляби — це сталеві напівфабрикати вагою близько 30 тонн, які переробляються на металургійних заводах. Однак у грудні минулого року ЄС ухвалив рішення про відкладення цієї заборони до 2028 року. 

Це фактично дозволило імпорт ще 10,7 мільйона тонн російської сталі, яка є дешевшою на приблизно 15% завдяки нижчим витратам на електроенергію в Росії. В Україні ж ціна електроенергії зросла через дефіцит, спричинений російськими обстрілами електростанцій, і компанії змушені імпортувати значну частину електроенергії. 

На думку Риженкова, така ситуація шкодить Італії, а її продовження може навіть стати руйнівним з погляду промислової політики. 

 «На жаль, деякі гравці галузі через уряди своїх країн продовжують стверджувати, що повна заборона ввезення російських слябів спричинить проблеми. На мою думку, це не відповідає дійсності, й у цьому є певна частка лицемірства. Це шкодить етичним виробникам, які не купують сировину в країни, що розпочала війну», — зазначає генеральний директор "Метінвесту".

Він також звертає увагу на парадоксальні ситуації в італійській промисловості, коли деякі італійські промисловці купують сляби з Росії, фактично фінансуючи військову агресію Москви.

"Метінвест" у 2023 році скоротив виробництво сталі та чавуну на третину

Додамо, що "Метінвест" у 2023 році знизив виплавку сталі на 31% порівняно з 2022 роком - до 2,025 млн тонн. За рік виробництво чавуну знизилося на 36% - до 1,765 млн тонн, коксу - на 25%, до 1,241 млн тонн, зокрема товарного коксу зросло на 6% - до 859 тис. тонн.

Як розповідають в компанії, сьогодні українські підприємства групи, крім тих, що розташовані в Маріуполі й Авдіївці, продовжують працювати з різним рівнем завантаження, з огляду на фактори безпеки, наявність персоналу, забезпечення електропостачання, а також логістичні й економічні чинники.

Зауважимо, у зв'язку з початком широкомасштабної військової агресії РФ проти України з 24 лютого 2022 року "Метінвест" ухвалив рішення призупинити виробничу діяльність низки своїх підприємств у Маріуполі, Авдіївці та Запоріжжі, зокрема МК "Азовсталь", ММК ім. Ілліча, Авдіївського КХЗ і Запорізького КХЗ. Пізніше запорізькі підприємства групи відновили виробництво.

В ході повномасштабної війни Україна втратила два великих металургійних заводи ММК ім. Ілліча та "Азовсталь",які виплавляли 40% сталі в країні, але були зруйновані в ході боїв за Маріуполь.