НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Литва виділить 10 млн євро на українські дрони "Паляниця"

Литва виділить 10 млн євро на українські дрони "Паляниця"
Литва виділить 10 млн євро на українські дрони "Паляниця". Фото: Олександр Камишін

Україна отримає від Литви 10 млн євро на закупівлю ракет-дронів українського виробництва "Паляниця".

Про це повідомив колишній міністр з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишін за підсумками засідання робочої групи на військовій базі Рамштайн.

За його словами, було отримано підтвердження від міністра оборони Литви щодо виділення 10 мільйонів євро на закупівлю української ракети-дрона "Паляниця".

"Отримали нове підтвердження від міністра оборони Литви про виділення 10 мільйонів євро на закупівлю української ракети-дрона "Паляниця", - заявив він.

Додамо, що "Паляниця" має дальність польоту 600 км (що майже на 100 км перевищує дальність польоту британських  Storm Shadow). Вартість дрона на стадії малосерійного виробництва становить близько 1 мільйона доларів, проте при масштабному виробництві ціна буде знижена.

Окрім цього, Камишін розповів про те, що Данія закупить 18 українських САУ "Богдана".

"Подякували Данському міністру оборони за лідерство в закупівлі перших 18 Богдан. Ініціатива Zbroyari працює",  написав він.

Нагадаємо, у серпні Міністерство оборони Латвії завершило масштабну закупівлю безпілотників для України, яка включає постачання 1400 дронів від латвійських виробників.

На закупівлю дронів для ЗСУ виділено 24 млрд грн

20 серпня Кабінет міністрів України виділив 24 млрд грн на закупівлю дронів для Сил безпеки й оборони.

"У виробництві та застосуванні безпілотників Україна зробила справжній прорив. Державою вже законтрактовано 1 млн дронів, 500 українських компаній виробляють БПЛА", - написав прем'єр-міністр України Денис Шмигаль і додав, що уряд виділив 24 млрд грн на закупівлю дронів для Сил безпеки й оборони.

Зауважимо, що раніше уряд виділив із резервного фонду державного бюджету додаткові 5 млрд грн на закупівлю дронів для ЗСУ.

Загалом Міністерство оборони України анонсувало масштабну закупівлю через "Агенцію оборонних закупівель" 20 000 безпілотних авіаційних комплексів за допомогою системи Prozorro. Загальний бюджет складе майже 3 мільярди гривень, а дрони повинні бути поставлені до 31 травня 2024 року.

Завдяки високому рівню конкуренції на закупівлях дронів через електронний каталог Prozorro Market вдалося заощадити 65 млн грн.