НБУ курс:

USD

41,21

+0,02

EUR

44,92

--0,03

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,50

45,35

Міноборони допустило до експлуатації дрон українського виробництва "Чаклун"

Міноборони допустило до експлуатації дрон українського виробництва "Чаклун"
Фото: Пресслужба Міноборони

Міністерство оборони України кодифікувало і допустило до постачання безпілотник вітчизняного виробництва під назвою "Чаклун".

Про це повідомляє пресслужба відомства.

Характеристики "Чаклуна"

Зазначається, що дрон побудований за літаковою схемою. Він досить компактний за розмірами, втім мультифункціональний. Може, зокрема, коригувати вогонь артилерії. Завдяки використанню високотехнологічних матеріалів має стійкість до ворожих засобів радіоелектронної боротьби.

Також в Міноборони наголосили, що цей безпілотний комплекс використовує створений вітчизняними програмістами спеціально для нього софт для управління. Для експлуатації цього дрона погані погодні умови не є стримуючим фактором.

Нагадаємо, у вересні Міністерство оборони кодифікувало та допустило до постачання у війська безпілотний авіаційний комплекс "Чорна вдова".

Від початку 2024 року ДП "Агенція оборонних закупівель" Міноборони (АОЗ) законтрактувала вже понад 400 тисяч БпЛА всіх видів - від маленьких FPV до діпстрайків, які вражають цілі глибоко в тилу ворога. За невеликими винятками, це все дрони українського виробництва.

Додамо, що у вересні "Агенція оборонних закупівель" встановила рекорд по дешевизні закуплених дронів - за результатами тендерів було укладено угоди на постачання 1300 дронів DJI Mavic різних модифікацій на 162,69 млн грн. Це рекордно низька ціна для закупівель в "Прозорро". Попередній рекорд належав військовій частині А 4638, яка у серпні придбала нічні мавіки по 142 887 грн.

Україна наздогнала Росію у виробництві дронів-камікадзе

У 2024 році Україна зрівнялася з Росією за кількістю вироблених ударних безпілотників, які за своїми технічними характеристиками схожі на іранські дрони-камікадзе. 

Україна запустила у серійне виробництво власні далекобійні ударні дрони. Наразі вони уражають ворожі стратегічні об’єкти на відстані понад 1000 км.

Раніше в Міноборони повідомили, що на українському ринку працює понад 200 українських компаній, які займаються БпЛА або сервісами та продуктами у сфері дронів.

Наразі підприємства, що виробляють дрони, зможуть отримувати грант від держави у розмірі 80% вартості поданого проєкту. Пільговий режим надання грантів таким виробникам буде діяти на всій контрольованій території України.