НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,80

41,70

EUR

46,60

46,41

Три індустріальні парки отримали від держави фінансування: на що витратять кошти

Три індустріальні парки отримали від держави фінансування: на що витратять кошти
Фото: ua.depositphotos.com

Ще три індустріальні парки – "Коростень", "БФ Термінал" та "Вінницький індустріальний парк" отримали державне фінансування у межах політики "Зроблено в Україні". 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє Міністерство економіки.

Скільки грошей отримають парки

Згідно з повідомленням Мінекономіки, керуюча компанія парку "Коростень" на Житомирщині отримає фінансування від держави обсягом 83,5 млн гривень з необхідних 167 млн гривень для будівництва під’їзної дороги.

Для індустріального парку "БФ Термінал" у Закарпатській області будуть побудовані залізничні колії та електрична інфраструктура на загальну суму 316,6 млн гривень. Коштом державного бюджету буде профінансовано приблизно 148 млн гривень із зазначеної суми.

На території парку "Вінницький індустріальний парк" будуть облаштовані проїзди загальною вартістю у майже 232 млн гривень. Тож участь держави у реалізації цього проєкту становитиме приблизно 116 млн гривень.

Що відомо про програму державного стимулювання парків

Як повідомили у Мінекономіки, програма передбачає фінансування до 150 мільйонів гривень для забезпечення будівництва необхідної інфраструктури. Кошти надаються на безповоротній основі, покриваючи до 50% кошторисної вартості робіт, таких як облаштування території або будівництво інженерно-транспортної інфраструктури. Також програма передбачає компенсацію до 50% вартості приєднання до електромереж. Для деокупованих територій держава покриває 80% вартості.

За словами заступника міністра економіки Віталія Кіндратіва, державна програма стимулювання розвитку індустріальних парків вирішує суттєву проблему — відсутність необхідної інженерно-транспортної інфраструктури. Підтримка будівництва доріг та інших інфраструктурних елементів створює умови для залучення інвесторів та розвитку бізнесу в різних регіонах.

Водночас у програмі є запобіжники для ефективного використання коштів — підприємства зобов'язані будувати виробничі площі та залучати учасників. Фінансування здійснюється через ескроу-рахунки державних банків, що дозволяє  забезпечити контроль і зручність.

Зокрема, як зауважили у відомстві, підтримка державних банків забезпечує прозорість процесу фінансування та надає можливість підприємствам вибрати найбільш зручні умови обслуговування. Партнерами Міністерства економіки в реалізації програми стали Укрексімбанк, Ощадбанк та Укргазбанк.

Додамо, що першим парком, який отримав 150 млн грн за державною програмою стимулювання розвитку індустріальних парків в рамках політики "Зроблено в Україні", став індустріальний парк у місті Дніпро.

В Мінекономіки нагадують, що цього року в державному бюджеті вперше були закладені кошти для стимулювання індустріальних парків. На цю програму передбачено один мільярд гривень.

Також нещодавно Міністерство економіки презентувало каталог індустріальних парків. Він покликаний допомогти підприємствам знайти партнерів або місце з облаштованою інфраструктурою, де можна розмістити свої виробничі потужності, а також залучити нові інвестиції.

Фото: ua.depositphotos.com