НБУ курс:

USD

41,36

+0,01

EUR

45,99

--0,16

Готівковий курс:

USD

41,73

41,67

EUR

46,62

46,50

У Львові зупинили будівництво сміттєпереробного заводу: у чому причина

У Львові зупинили будівництво сміттєпереробного заводу: у чому причина
Фото: facebook.com/BerbekaN

Роботи з будівництва сміттєпереробного заводу у Львові зупинені через те, що польська компанія- підрядник Control Process SA порушує істотні умови договору будівництва.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомила пресслужба Львівської міської ради за результатами засідання тимчасової контрольної комісії з питань діяльності ЛКП "Зелене місто".

Компанія-підрядник не виконує умов контракту

"Ми отримали велику кількість листів та запитів від підрядника Control Process S.A., тому провели засідання та розглянули питання щодо актуального стану виконання контракту по будівництву комплексу. Представники "Зеленого міста" нам прокоментували, що на сьогодні фактично склалася кризова ситуація – угоду з польським підрядником можна вважати розірваною",  - зазначив голова комісії, депутат Львівської міської ради Назарій Бербека.

За його словами, компанія Control Process SA не продовжила у визначений час безумовну банківську гарантію в сумі 3,6 млн євро на виконання контракту. Відбулося декілька раундів переговорів щодо підписання додаткової угоди, але вони не були успішними.

Фото: facebook.com/lvivrada

Як повідомив Бербека, на сьогодні роботи на об’єкті зупинені, гарантія підрядником не надана, ЛКП "Зелене місто" повідомило в банк про стягнення коштів з підрядника.

Він наголосив, що депутатський корпус зробив все можливе, щоб завод будувався.

"Але, за рахунок не зовсім професійних менеджерських дій з попередніх періодів, складного неякісного контракту, про що ми також неодноразово говорили, ми опинилися в ситуації, що навіть при наявності всіх фінансових ресурсів, роботи на об’єкті зупинені", - констатував Бербека. 

Як повідомляє Львівська міська рада, наразі комісія доручила розробити план виходу з цієї кризової ситуації та поінформувати, як це вплине на вартість робіт та на скільки це змістить часові рамки реалізації проєкту.

Сміттєпереробний завод у Львові 

Механіко-біологічний комплекс перевантаження та переробки твердих побутових відходів будують у Львові на вул. Пластовій, 13. Проєкт реалізують за фінансової підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку, а також Фонду Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля. Попередня вартість проєкту становить 35 млн євро, однак, за словами міського голови Львова Андрія Садового, через здорожчання обладнання кінцева вартість може становити до 50 млн євро.

Сміттєпереробний завод у Львові стане першим комплексом такого типу в Україні. Там працюватиме понад 180 робітників. Потужність майбутнього заводу становитиме 240 тис. тонн відходів на рік при двозмінній роботі. За підсумками міжнародного тендеру сміттєпереробний завод будує одна з найбільших будівельних компанії Польщі Control Process S.A. Будівництво розпочали ще у 2021 році.

На сьогодні готовність об’єкта становить 70%. Завод на 18,5% обладнаний необхідними для сміттєпереробки засобами. Завершити будівництво планували до 28 лютого 2025 року. 

Зауважимо, 12 вересня 2024 року Львівська міська рада надала дозвіл ЛКП "Зелене місто" на отримання кредиту від Ощадбанку обсягом 718 млн грн для добудови сміттєпереробного заводу.

Україна планує реалізацію понад 200 проєктів з переробки відходів вартістю €4 млрд

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України обрало понад 200 ініціатив з переробки відходів різного типу по всій країні. За попередніми підрахунками, втілення цих проектів вимагатиме інвестицій на суму приблизно 4 мільярди євро.

Міністерством було проведено аналіз проблематики утилізації відходів у кожному регіоні. Вже розроблено декілька пріоритетних ініціатив, зокрема на Київщині, де передбачено створення двох заводів, які обслуговуватимуть понад 1,5 мільйона жителів і перероблятимуть 470 тисяч тонн відходів на рік.

На Івано-Франківщині планується реалізація проекту, що включає п'ять заводів із переробки 450 тисяч тонн відходів щорічно. На Полтавщині заплановано будівництво 4 заводів, а на Одещині - 7, що дозволять розв'язати проблеми з відходами для 2,3 мільйонів мешканців. 

Також на Закарпатті до кінця 2027 року планують побудувати п’ять сміттєпереробних заводів, які сукупно створять понад 600 робочих місць.