НБУ курс:

USD

41,22

--0,06

EUR

45,52

--0,19

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,14

45,92

Україна домовилася про закупівлю у Франції 12 гаубиць Caesar

Caesar, сау
Caesar. Фото: KNDS

Агенція оборонних закупівель Міністерства оборони України уклала контракт з компанією KNDS France на закупівлю самохідних артилерійських установок Caesar, ідеться у її повідомленні.

Зазначається, що в підписанні документу взяли участь посол Франції в Україні Гаель Вейсьєр, віце-президент KNDS у Європі та Америці Александр Пенле та директорка АОЗ Марина Безрукова.

Інформація ж щодо кількості законтрактованих гаубиць та їхньої вартості згідно контракту в повідомленні не наводиться. Однак кількість установок розкрив міністр оборони Франції Себастьєн Лекорню у своєму дописі на X (Twitter).

"На полях промислового форуму, організованого в Києві, вчора [3 жовтня] KNDS France підписала контракт на постачання 12 гармат Caesar за рахунок України. Збільшення виробничих потужностей нашого ОПК дає змогу підтримати Україну", - написав він.

Зазначимо, що KNDS France до 2024 року називалася Nexter, а в 1991-2006 роках була відома як GIAT Industries. У 2015 році компанія створила разом з німецьким виробником бронетехніки Krauss-Maffei Wegmann об'єднаний холдинг KNDS (KMW+Nexter Defense Systems).

Нагадаємо, що KNDS, яка має штаб-квартиру в Нідерландах, нещодавно створила дочірню компанію в Україні. Метою цього було названо надання можливості українській промисловості проводити роботи з технічного обслуговування та ремонту систем KNDS, які використовує українська армія.

Серед них - німецькі основні бойові танки Leopard 1 і Leopard 2, французькі САУ Caesar та німецькі PzH 2000, французькі броньовані машини AMX-10 RC, а також німецькі зенітні САУ Gepard.

Нагадаємо також, що минулого року Данія передала Україні всі 19 гаубиць Caesar, якими вона володіла. На початку цього року Лекорню заявляв, що Франція виготовить для України 78 установок Caesar. Зазначалося, що оплачені на той момент були лише шість з них (вартість однієї складає 3,26-4,35 мільйона доларів), а на решту 72 фінансування Україна ще мала знайти.

В травні ж Лекорню повідомляв, що 5 мільйонів євро на забезпечення Україною Caesar вніс Люксембург (тобто цього вистачить на оплату лише однієї гаубиці). В свою чергу,  початку жовтня повідомлялося, що Бельгія розглядає ідею закупівлі та передання Україні трьох установок Caesar.