НБУ курс:

USD

41,32

+0,04

EUR

45,80

+0,34

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

Україна відкриває ринок вибухових речовин для прискореного виробництва боєприпасів

Україна відкриває ринок вибухових речовин для прискореного виробництва боєприпасів
Фото: міністр цифрової трансформації Михайло Федоров

Уряд України ухвалив рішення, яке відкриває вітчизняний ринок вибухових речовин та детонаторів. Це дозволить значно прискорити і масштабувати виробництво українських боєприпасів, які наразі залежать від імпорту.

Про це повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Він додав, що ця ініціатива спрямована на використання власного потенціалу для розвитку цієї критично важливої сфери.

За його словами, до цього моменту, процес отримання дозволів та ліцензій для виробництва вибухових речовин був складним і затягнутим. Оформлення документів могло займати від 12 до 18 місяців.

Міністр пояснив, що лише ліцензія на управління відходами отримувалася протягом пів року, а ще три місяці йшло на дозвіл на здійснення операцій з відходами. Загалом виробники були змушені проходити через понад десять різних бюрократичних етапів.

З новою урядовою постановою ці процеси будуть значно спрощені. Тепер час на оформлення документів скоротиться до одного місяця. Це дозволить компаніям швидше запускати виробництво та задовольняти потреби Збройних Сил України.

Федоров також зазначив, що схожі рішення щодо відкриття ринків раніше були успішно впроваджені для виробництва дронів, роботизованих систем, засобів радіоелектронної боротьби та боєприпасів, що вже дало позитивні результати на полі бою. Тепер аналогічний шлях проходять і вибухові речовини.

Додамо, що протягом січня-березня 2024 року українські виробники виготовили у середньому на 24,8% більше озброєння та боєприпасів, ніж за аналогічний період минулого року. Зараз в Україні працюють 500 підприємств оборонно-промислового комплексу, повідомив президент України Володимир Зеленський. У цьому пріоритетному виробництві задіяні майже 300 тисяч людей, які виробляють вітчизняні снаряди, гармати, міномети, бронетехніку, протитанкові комплекси, системи РЕБ та багато іншого.