Українська армія за пів року освоїла на 45% більше вітчизняного озброєння, ніж на весь минулий рік

військовий, БПЛА, зброя
Фото: сайт Міністерства оборони України

За перше півріччя 2024 року Сили оборони України прийняли на озброєння, кодифікували та допустили до експлуатації майже 480 зразків озброєння та військової техніки, з яких близько 290 – це продукція вітчизняних виробників. 
Про це повідомили у пресслужбі Міноборони.

Побудуйте ефективну HR-стратегію вашого бізнесу HR Wisdom Summit від Delo.ua та Ekonomika+
17 липня HR-лідери OLX Робота, Shell, ArcelorMittal та ще понад 30 великих компаній поділяться найкращими практиками адаптації ветеранів у робоче середовище, підтримання ментального здоров’я команди, наймання в умовах кадрового голоду та використання інновацій в HR
Забронювати участь

За словами першого заступника міністра оборони генерал-лейтенанта Івана Гаврилюка, вітчизняні виробники оборонної продукції у 2024 році значно наростили обсяги виробництва озброєння за широкою номенклатурою. Ведеться активна робота над розробкою та виробництвом нових зразків озброєння, що викликає значний інтерес у світі.

Динаміка розвитку озброєння в Україні висока: якщо за весь 2023 рік було прийнято на озброєння понад 200 зразків ОВТ вітчизняного виробництва, то за перше півріччя 2024 року ця цифра сягнула близько 290, що на 45% більше.

Серед кодифікованих зразків ОВТ найбільшу групу складають безпілотні авіаційні комплекси, зокрема БПЛА для повітряної розвідки та дрони різного призначення. Наступні за кількістю – боєприпаси різних типів,переважно для БПЛА, а також засоби зв'язку та радіоелектронної боротьби.

Також до експлуатації допущено нові та модернізовані інженерні засоби, наземні роботизовані комплекси, засоби ближнього бою, розмінування та оптико-електронні прилади.

У 1-му кварталі Україна наростила виробництво зброї на чверть

Українська оборонна промисловість продемонструвала значне зростання у першому кварталі 2024 року, збільшивши виробництво озброєння та боєприпасів у середньому на 24,8% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

За даними Державної служби статистики, у січні 2024 року обсяги виробництва зброї та боєприпасів зросли на 26,6% порівняно з січнем 2023 року. У лютому темпи зростання прискорилися до 29%. Хоча в березні спостерігалося деяке уповільнення, виробництво все одно перевищило показник березня 2023 року на 18,8%.

Порівнюючи місячні показники, у січні виробництво скоротилося на 4% порівняно з груднем 2023 року, а в лютому – на 8,2% порівняно з січнем 2024 року. Проте вже в березні обсяги виробництва дещо відновилися, перевищивши лютневі показники на 1,3%.