НБУ курс:

USD

41,21

-0,00

EUR

45,05

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,47

41,40

EUR

45,58

45,45

Уряд посилив контроль за роботою хімпідприємств

Уряд посилив контроль за роботою хімпідприємств
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Кабінет міністрів затвердив новий порядок фіксації заходів державного нагляду та контролю у сфері хімічної безпеки й управління хімічною продукцією. 

Про це повідомили у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України.

Цей документ розроблено відповідно до положень євроінтеграційного закону "Про забезпечення хімічної безпеки та управління хімічною продукцією", ухваленого у грудні 2022 року.

Нововведення дозволить інспекторам Державної екологічної інспекції здійснювати перевірки на підприємствах хімічної промисловості з використанням фото- та відеофіксації за допомогою відеореєстраторів, камер, безпілотників та інших пристроїв. Фіксуватимуться всі етапи перевірок, включно з виявленими порушеннями та їх наслідками.

“Крім того, слідуючи європейським курсом, маємо забезпечити прозорість та публічність взаємодії держави та суб’єктів господарювання у сфері хімічної безпеки. Наша мета – побудувати такі відносини, коли державі довіряє і громадськість і бізнес”, – прокоментувала перший заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Олена Крамаренко. 

Вона додала, що чіткий порядок фото- та відеофіксації перевірок на підприємствах дозволить усунути будь які можливості для зловживань, перекручування фактів та потенційні корупційні чинники

Згідно з документом, зібраний відео- та фотоматеріал зберігатиметься протягом 120 діб, а в разі використання в адміністративних чи кримінальних провадженнях – до завершення справ. Це нововведення сприяє підвищенню стандартів хімічної безпеки в Україні в рамках євроінтеграції.

Додамо, Кабмін схвалив Порядок формування та ведення переліку хімічних речовин подвійного використання, який посилить контроль за їхнім обігом. Ці речовини можуть використовуватися як у промислових і наукових цілях, так і для виготовлення зброї чи вибухових пристроїв. 

Також було затверджено Порядок ведення Державного реєстру хімічних речовин, який стане ключовим інструментом контролю за хімічною продукцією на українському ринку.

Джерело фото: ua.depositphotos.com