НБУ курс:

USD

41,21

+0,02

EUR

44,92

--0,03

Готівковий курс:

USD

41,49

41,43

EUR

45,50

45,35

Страховики приведуть свою діяльність у відповідність до нових вимог до кінця 2024 року – голова НБУ

Страховики приведуть свою діяльність у відповідність до нових вимог до кінця 2024 року – голова НБУ
Фото: Пресслужба НБУ

Страхові компанії повинні будуть до кінця 2024 року повноцінно привести свою діяльність до вимог нового законодавства, насамперед у питаннях платоспроможності, розкриття інформації та належного функціонування системи управління.

Такі очікування озвучив голова Національного банку України Андрій Пишний в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Ми позитивно оцінюємо роботу страхового ринку, який виконує свої зобов’язання перед споживачами, попри військовий стан і всі пов’язані з цим складнощі. По завершенню трансформації страховий ринок може бути дуже цікавим для залучення приватного капіталу", - заявив він, додавши, що така перспектива існує вже навіть наступного року.

Як нагадав Пишний, до 1 липня 2024 року страхові компанії повинні були виконати вимоги щодо фінансового стану. Більшість їх виконала, і на сьогодні вони є прозорими і платоспроможними, а частина страховиків, яка ще не привела свою діяльність у відповідність, йде цим шляхом.

Він повідомив, що ряд компаній наразі виконує узгоджені з НБУ плани відновлення діяльності та фінансування, а деякі вирішили вийти з ринку. За словами Пишного, це говорить про зрілість ринку та усвідомлення того, що бізнес-модель і здатність конкурувати ефективно в цьому сегменті потребують або більших інвестицій, або відповідальних рішень.

Ринок небанківських компаній проходить етап оздоровлення

Загалом, коментуючи суттєве скорочення кількості учасників небанківського фінансового ринку за останні два роки, Пишний зазначив, що активи фінансових компаній і страхового ринку зросли, хоча і зменшилися активи ломбардів і кредитних спілок.

За його словами, небанківський фінринок проходить зараз той етап оздоровлення, який пройшов свого часу банківський сектор: розкриття структури власності, застосування нових вимог щодо капіталу, звітності, фінансового моніторингу, формування системи внутрішнього контролю, побудови обліково-реєстраційних систем, системи корпоративного управління.

"Цей еволюційний процес має зробити ринок більш стійким, привабливим, прозорим, зрозумілим, безпечним. Він не повинен бути інфраструктурою для обслуговування тіньового обігу та системи оптимізації оподаткування", - наголосив голова НБУ.

Нагадаємо, Національний банк України став регулятором небанківських фінансових установ із 1 липня 2020 року. До нього перейшли функції ліквідованої Національної комісії, що здійснює державне регулювання ринків фінансових послуг (Нацкомфінпослуг). Після цього на ринку залишилися два регулятори - Нацбанк і Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку.

Додамо, що за останні два роки кількість учасників цього ринку скоротилася з 1614 до 926.

Станом на 1 жовтня 2024 року, на ринку небанківських фінансових послуг працювали:

  • 509 фінансових компаній (у серпні було 525),
  • 64 non-life страхові компанії (у серпні було 66),
  • 11 life-страховиків (у серпні без змін),
  • 113 ломбардів (у серпні було 114),
  • 110 кредитних спілок (у серпні було 111),
  • 1 лізингодавець (у серпні без змін),
  • 42 страхових брокери (у серпні без змін),
  • 75 колекторських компаній (у серпні без змін).

Крім того, на ринку діють 18 банківських груп (у серпні без змін) та 30 небанківських фінансових груп (у серпні було 31).