НБУ курс:

USD

41,27

-0,00

EUR

45,46

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,57

41,50

EUR

46,13

46,00

В Україні оновили правила страхування поїздки у транспорті: що змінилося

В Україні оновили правила страхування поїздки у транспорті: що змінилося
Фото: ua.depositphotos.com

У рамках реформи пасажирських перевезень Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури оновило механізм страхування поїздки на автомобільному та міському електричному транспорті. 

Про це повідомляє Міністерство відновлення.

Зазначається, що міністерство затвердило оновлений Порядок та умови страхування пасажирських перевезень.

Що змінилося в правилах страхування поїздок

Як було раніше?

Механізм страхування будувався за принципом того, що перевізник виконував роль посередника між пасажиром та страховою компанією.

Так, пасажир купував квиток на поїздку, який включав оплату страхового полісу, страхуючи сам себе за власний кошт. Відповідна інформація вказувалась у квитку.

Як стало?

Перевізник страхує свою відповідальність за шкоду, заподіяну пасажиру, багажу та вантажу, укладаючи зі страховою компанією відповідний договір страхування без залучення до цих відносин пасажира. Таким чином, пасажир не є стороною договору для відшкодування заподіяної шкоди у разі настання страхового випадку.

У разі настання страхового випадку відповідне відшкодування може здійснюватись страховою компанією саме за безпосереднім зверненням пасажира. Перевізник також має право ініціювати процес відшкодування.

Тобто, якщо раніше пасажир сам страхував себе, адже до квитка був включений страховий поліс, то тепер йдеться про страхування відповідальності саме перевізником, який має забезпечити відповідний договір із компанією без потреби залучати у ці відносини пасажира.

Порядок встановлює мінімальну страхову суму

Крім того, як зазначають у Мінвідновлення, також Порядок встановлює мінімальну страхову суму, на яку перевізник зобов’язаний застрахувати відповідальність з розрахунку на одного потерпілого. Вона становить 320 тисяч гривень за шкоду життю та здоров’ю.

Вказана сума розрахована на основі автоцивілки, тож їхнє збільшення також буде відбуватись синхронно.

Коли ж розмір страхової суми в автоцивілці перевищить 140 мінімальних заробітних плат, то зростання припиниться. За бажанням перевізник може страхувати свою відповідальність і на більшу суму.

Натомість, згідно з повідомленням, мінімальні розміри страхування відповідальності за шкоду, заподіяну багажу, не встановлюються. Перевізник зможе обирати для себе оптимальний варіант з урахуванням своїх можливостей та конкуренції за пасажира.

За шкоду здоров’ю та життю пасажира встановлюються порядок розрахунку розмірів страхових виплат для різних випадків. Порядок розрахунків виплат за шкоду багажу залишається на розсуд перевізника та страхової компанії.

Як отримати відшкодування у разі страхового випадку?

Оновлений Порядок також встановлює механізм отримання відшкодування потерпілим пасажиром та застрахованим водієм або машиністом у разі страхового випадку.

Для цього визначено зміст заяви про страхову виплату. Вона подається безпосередньо людиною, яка має на неї право. Наприклад, пасажиром, водієм чи машиністом, їхніми спадкоємцями або ж законними представниками.

Заява про виплату подається безпосередньо страховій компанії. Форма заяви може бути паперовою або ж електронною, залежно від вибору заявника.

Фото: ua.depositphotos.com