Парламент Естонії офіційно визнав російський режим терористичним

Парламент Естонії офіційно визнав російський режим терористичним
В парламенті Естонії показали фото лікаря "Охматдиту", яка загинула під час ракетного удару по Києву. Фото: Twitter Riigikogu

Парламент Естонії (Рійгікогу) на засіданні 18 жовтня 88 голосами ухвалив заяву, в якій засудив анексію території України та визнав російський режим терористичним. Про це повідомила пресслужба парламенту.

"Провина ніколи не може створити право. Режим президента РФ Володимира Путіна, який погрожує ядерною зброєю, перетворив Росію на найбільшу загрозу миру як у Європі, так і в усьому світі", – йдеться у заяві Рійгікогу.

Естонія підтримала розслідування, розпочате Міжнародним судом ООН і Міжнародним кримінальним судом для виявлення злочинів, скоєних на території України, і вважає за необхідне судити винних у злочині агресії в спеціальному міжнародному трибуналі.

"Підтримуючи звернення Верховної Ради України до держав і міжнародних організацій, Рійгікогу визнає Російську Федерацію державою, що підтримує тероризм, діям якого необхідно спільно протистояти. Рійгікогу закликає міжнародне співтовариство прийняти подібні декларації", – зазначили парламентарі.

Парламент Естонії також засуджує створених Росією таких як група "Вагнер", а також визнав так звані "республіки "Л/ДНР" терористичними організаціями, які створила РФ.

Крім того Естонія засуджує оголошення та проведення мобілізації російським режимом, що порушує міжнародне право. Ці заходи організовують з метою продовження злочину агресії, а отже вони є злочином проти миру.

Враховуючі всі рішення Рійгікогу, парламент Естонії закликає Європейський Союз і країни-члени НАТО збільшити військову допомогу Україні, необхідну для відсічі агресії Російської Федерації та відновлення суверенітету України в міжнародно визнаних кордонах її території.

Нагадаємо, що нещодавно Латвія визнала Росію країною-спонсором тероризму. Згодом Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію про визнання російського режиму терористичним.

Крім того, у Сенаті США знову закликали президента Джозефа Байдена визнати Росію державою-спонсором тероризму. До цього  Сенат США вже схвалював резолюцію, якою закликав Держдеп визнати Росію державою-спонсором тероризму за дії в Чечні, Грузії, Сирії та Україні, які "призвели до смертей незліченної кількості невинних чоловіків, жінок і дітей".

Однак, за інформацією ЗМІ, держсекретар США Ентоні Блінкен побоюється ухвалення такого рішення. Він вважає, що проти країни-агресора РФ вже діють доволі жорсткі санкції, а цей статус не дозволить посилити тиск.

Раніше Delo.ua розповідало про те, що зміниться, якщо світ визнає РФ державою – спонсором тероризму.