Парламент Словенії визнав Голодомор геноцидом українців

Голодомор, Дівчинка з колосками
Скульптура "Гірка пам’ять дитинства" біля Музею Голодомору в Києві. Фото: Офіс президента України

Парламент Словенії ухвалив декларацію, якою визнав Голодомор 1932-1933 років геноцидом українського народу. Про це пише 24ur.

"За" проголосували 67 парламентарів, тоді як восьмеро не підтримали документ. Проти ухвалення декларації виступила ліва партія Levica: зокрема, представник політсили Матей Т. Ватовець вважає документ політичним актом, що базується на помилкових передумовах.

Представники інших парламентських груп зійшлися на думці, що прийняття декларації чітко висловить солідарність з українським народом і допоможе інформувати широку громадськість про злочин.

Держсекретар Міністерства закордонних справ Словенії Самуель Жбогар заявив, що уряд країни підтримує декларацію. 

"Уряд приєднується до засудження трагедії, яка спричинила страждання та загибель мільйонів українців та жителів інших радянських республік", – висловився він, нагадавши, що Росія сьогодні розкрадає запаси українського зерна та обмежує експорт до країн, які потребують продовольства.

Реакція української сторони

Президент України Володимир Зеленський подякував словенським парламентарям за ухвалення декларації, яка вшановує пам'ять мільйонів жертв Голодомору.

"Міжнародна коаліція держав, відданих відновленню історичної справедливості, і далі зміцнюється. Разом до правди, а отже, й відповідальності!" – висловився він.

Вдячність висловив і голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук.

"Людство має знати та пам'ятати цей жах, щоби він не повторився у майбутньому!" – зазначив спікер українського парламенту.