Президентка Європарламенту пропонує призначити депутатів-спостерігачів із України

Роберта Метсола
Президентка Європарламенту Роберта Метсола. Фото: X (Twitter) єврочиновниці

У Європейському парламенті можна було б надати місця для депутатів-спостерігачів із України та Молдови ще до вступу країн до Євросоюзу. Про це заявила президентка Європарламенту Роберта Метсола в інтервʼю Politico.

За її словами, Європа має "широко відкрити двері" перед тими країнами, які тримають курс на членство. Їм можна запропонувати безліч переваг, починаючи від пільг на єдиному ринку й закінчуючи залученням до програми студентського обміну Erasmus. 

"Можна піти навіть далі і включити депутатів-спостерігачів у Європарламент – це жести, які мають значення для суспільств цих країн", – висловилася Метсола.

Чиновиця додала, що обговорить це питання з політичними групами у Європарламенті і думає про аналогічну пропозицію для шести балканських держав, які чекають вступу в ЄС. 

Якщо цю ідею буде реалізовано, депутати-спостерігачі від України та Молдови не матимуть права голосу та будуть призначені, а не обрані.

Згідно з чинними правилами Європарламенту, країни отримують представництво у ньому лише після офіційного набуття членства у ЄС. 

Вступ у ЄС: прогрес України

23 червня 2022 року Європейська рада вирішила надати Україні та Молдові статусу кандидатів у члени Європейського Союзу.

Для наступних кроків і процедур на шляху до вступу Україна має виконати рекомендації Єврокомісії, які стосуються:

  • реформи Конституційного суду України;
  • судової реформи;
  • боротьби з корупцією;
  • боротьби з відмиванням коштів;
  • антиолігархічного закону;
  • аудіовізуального законодавства;
  • законодавства про нацменшини.

Єврокомісія представить звіт із оцінкою прогресу України в її заявці на членство 8 листопада. 

Politico з посиланням на джерела в дипломатичних колах писало, що Європейський Союз оголосить про початок переговорів з Україною про її вступ, імовірно, не пізніше грудня поточного року.