Рада обмежить торгівлю цигарками в duty-free під час воєнного стану

Рада обмежить торгівлю цигарками в duty-free під час воєнного стану
Продаж цигарок в duty-free хочуть обмежити. Фото: Мінфін

10 червня парламент проголосував за законопроєкт N9315, який передбачає внесення змін до Митного кодексу України та інших законів України щодо протидії незаконному обігу тютюнових виробів. Згідно з проектом, в зоні безмитної торгівлі duty-free майже повністю заборонять торгівлю сигаретами, сигарами, тютюном та іншими тютюновими виробами.

Про це повідомив Голова комітету Верховної ради України з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев.

Згідно з проєктом закону, пропонується заборонити продаж тютюнових виробів в duty-free за однією розрахунковою операцією в обсязі, що перевищує 40 сигарет, 10 сигар або 20 сигарил. Також передбачається встановлення адміністративної відповідальності за порушення цієї заборони.

Законопроектом №9315 пропонується запровадити заборону на торгівлю в зоні duty-free на період до припинення або скасування військового стану наступних товарів:

  • тютюнова сировина; тютюновi вiдходи;
  • сигари, сигари з вiдрiзаними кiнцями, сигарили та сигарети, цигарки, з тютюном або його замiнниками;
  • інший тютюн промислового виробництва та замiнники тютюну промислового виробництва; "гомогенiзований" або "вiдновлений" тютюн; тютюновi екстракти та есенцiї;
  • продукти, що мiстять тютюн, вiдновлений тютюн, нiкотин, замiнники тютюну або нiкотину, призначенi для вдихання без горiння; iншi нiкотиновмiснi продукти призначенi для забезпечення надходження нiкотину в тiло людини.

Законопроект був розроблений з метою боротьби зі схемами ухилення від оподаткування ПДВ та акцизним податком шляхом використання магазинів безмитної торгівлі для здійснення операцій з продажу тютюнових виробів.

Нагадаємо, про те, що члени тимчасової слідчої комісії Верховної Ради щодо незаконного обігу тютюнових виробів ініціюють заборону продажу на час воєнного стану таких виробів у магазинах безмитної торгівлі, стало відомо 25 квітня.

Повідомлялося, що наразі з 48 магазинів безмитної торгівлі, найбільші з яких були в недіючих нині аеропортах, залишилося лише 15, при цьому інформація про "рух цигарок" в duty-free аеропортів фіксується і після початку війни.