Рада призначила нового голову НБУ

Рада призначила нового голову НБУ

Верховна Рада України на засіданні 7 жовтня підтримала призначення Андрія Пишного на посаду голови Національного банку. Про це повідомила народний депутат від фракції "Слуга народу" Ольга Василевська.

Рішення підтримали 290 народних депутаті.

Президент України Володимир Зеленський вніс кандидатуру Пишного на пост голови НБУ 6 жовтня. Комітет з питань фінансової політики розглянув його призначення того ж дня.

Новий голова НБУ після свого призначення виступив в залі парламенту з промовою, нардеп Ярослав Железняк повідомив ключові тези:

- дизайн внутрішньої боргової політики має бути погоджений з міжнародними партнерами;
- потрібно розібратися з продажом облігацій НБУ;
- "я вітаю заяву Мінфіну про необхідність відмови від емісійного фінансування бюджету";
- облікова ставка 25% адекватна і поки буде такою;
-  курс який визначений НБУ цілком адекватний і відповідає поточним економічним реаліям, курс на ринку це коливання в основному через психологічний елемент;
- станом на 7 жовтня золотовалютні резерви вже більше 24 млрд доларів. За останній тиждень вони покращились.

Як повідомляло Delo.ua, для призначення Пишного на посаду голови НБУ було дві головні причини.

Перша неформальна – він давно знайомий і тісно співпрацює з головою Офісу президента Андрієм Єрмаком, зокрема – в межах міжнародної санкційної групи "Єрмака-Макфола". Друга – формальна, яка полягає у заслугах Пишного на посаді голови Ощадбанку, де той провів успішні реформи і підвищив прибутковість установи.

Що відомо про нового голову НБУ

Пишний має 16 років досвіду роботу в банківській сфері. З 2003 по 2007 рік року він займав посаду першого заступника голови правління Ощадбанку, за сумісництвом деякий час виконував обов’язки голови держбанку.

У 2014 році Пишний повернувся до Ощадбанку на посаду голови правління, ким пропрацював до жовтень 2020 року. Під час його роботи Міжнародний арбітраж зобов'язав РФ виплатити Ощадбанку 1,3 мільярда доларів.

В політиці Пишний також був. Зокрема, він працював з колишнім прем'єр-міністром України Арсенієм Яценюком, коли той засновував політичний проєкт "Фронт змін". Після парламентських виборів у 2012 році Пишний став заступником керівника штабу "Батьківщини", а в грудні – лідером "групи Яценюка" у фракції "Батьківщини".

Нагадаємо, 4 жовтня Кирило Шевченко вирішив піти з посади голови НБУ. Причиною такого рішення він вказав стан здоров'я. 

Оданк після того, як Національне антикорупційне бюро повідомило Шевченку про підозру в нанесенні державному Укргазбанку 206 мільйонів гривень збитків через виведення коштів за нібито фіктивними договорами про агентські послуги, він заявив, що "причиною його відставки став не лише стан здоров'я, а й політичний тиск, який його підірвав".