США візьмуть участь у "коаліції винищувачів" і навчатимуть українських пілотів на F-16

коаліція винищувачів, авіаційна коаліція, F-16
F-16. Фото: Національна гвардія Північної Дакоти

Під час зустрічі з лідерами G7 президент США Джозеф Байден заявив, що Вашингтон підтримує спільні зусилля з союзниками та партнерами щодо навчання українських пілотів на літаках F-16.

Про це високопоставлений чиновник адміністрації президента повідомив CNN.

Сторони попередньо домовилися, що навчання можуть організувати в одній з країн Європи, але американські інструктори можуть брати участь. За словами джерела, підготовка до навчань може зайняти кілька місяців, але за оптимістичними прогнозами — кілька тижнів.

В Білому домі наголошують, що дискусії щодо вдосконалення українських Повітряних сил "відображають довгострокову відданість Україні". Загалом США з союзниками зосередилися на забезпеченні України переважною більшістю систем, озброєння та навчання, необхідних для проведення наступальних операцій.

Прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак в Twitter зазначив, що Велика Британія працюватиме разом із США та Нідерландами, Бельгією та Данією, щоб Україна отримала бойову авіацію.

Президент Володимир Зеленський також прокоментував заяву Байдена в Twitter, напсавши: "Я вітаю історичне рішення Сполучених Штатів і Байдена для підтримки міжнародної коаліції винищувачів. Це значно посилить нашу армію в небі. Розраховую на обговорення практичної реалізації цього рішення на саміті G7 у Хіросімі".

Відомо, що Зеленський все ж поїде на саміт лідерів G7 у Японію, де проведе зустріч з  Байденом.

CNN звертає увагу, що відбувся переломний момент: спочатку президент США був категорично проти передачі Україні винищувачі, згодом заявляв, що не вірить, що ПС ЗСУ потрібні F-16. Рішення про передачу Україні винищувачів F-16 залежить від Сполучених Штатів

Нагадаємо, після нещодавнього візиту до Великої Британії президент України Володимир Зеленський анонсував створення коаліції літаків, а британський прем’єр-міністр Ріші Сунак пообіцяв підтримати її.