"В двох сферах відстаємо на роки": Україні потрібно адаптувати 29 тис правових актів для вступу в ЄС

Вступ України до ЄС, євроінтеграція
Фото: ua.depositphotos.com

Загалом Євросоюз надав українській стороні 29 тисяч актів права, які Київ має імплементувати до моменту підписання Угоди про вступ в ЄС. Серед них — акти, які стосуються екології і зеленої трансформації. В цих сферах фіксують найбільшу віддаленість від європейської правової бази.

Про це заявила віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, передає пресслужба ЄБА.

Київ планує розпочати перемовини з Брюсселем наприкінці 2023 року, вони триватимуть допоки в блоці не оцінять Україну як спроможного та конкурентоздатного члена ЄС. У Кабміні очікують, що Україна вступить до ЄС у 2029 році.

Перед вступом України в європейській системі регулювання, зокрема в контексті інтеграції аграрного ринку, також мають внести деякі зміни. Станом на початку квітня триває процес self screening – це оцінка відповідності українського законодавчого та регуляторного поля європейським стандартам.

Сторони готуються представити проміжний результат у червні 2023 року, плануються, що self screening буде повністю завершений до кінця року, в його результати будуть оприлюднені. Коли Україна стане членом ЄС то змінить свій статус і в деяких міжнародних організаціях, зокрема, СОТ. Тому в цьому напрямку також планують запровадити деякі зміни, які, як обіцяють в уряді, спочатку обговорять з бізнесом.

Найбільше зусиль в контексті імплементації правових актів Україні потрібно буде зробити у:

  1. Сфері екології і зеленої трансформації;
  2. Фармацевтичному бізнесі;
  3. Сільському господарстві, де впроваджена лише третина від усіх необхідних змін;
  4. У сфері трудових відносин.

Крім того, в Україні ще мають провести ряд реформ, зокрема, в судовій системі. Загалом за 2022 рік прогрес України у виконанні угоди про асоціацію з Євросоюзом зріс на 9%. Загалом Україна вже виконала 72% всіх зобов’язань, передбачених угодою.

Джерело фото: ua.depositphotos.com