Україна виконала 72% зобов'язань угоди про асоціацію з ЄС: в яких сферах найкращий показник

Україна виконала 72% зобов'язань угоди про асоціацію з ЄС: в яких сферах найкращий показник
Фото: ua.depositphotos.com

За 2022 рік прогрес України у виконанні угоди про асоціацію з Євросоюзом зріс на 9%. Загалом Україна вже виконала 72% всіх зобов’язань, передбачених угодою.

Про це повідомляється у звіті про виконання угоди про асоціацію за 2022 рік.

"Завершуємо виконання рекомендацій Єврокомісії, які отримали разом із кандидатством, запустили процедуру селф-скринінгу на відповідність українського законодавства праву ЄС, ці всі паралельні процеси покликані пришвидшити наступний етап – перемовини про членство в ЄС", — зазначила міністер з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

Найбільший прогрес досягнутий у таких сферах:

  • інтелектуальна власність – 94%;
  • управління державними фінансами – 90%;
  • статистика та обмін інформацією – 96%;
  • юстиція, свобода, безпека, права людини – 91%;
  • гуманітарна політика – 91%.

В розрізі роботи гілок влади Кабінет міністрів України виконав 70% заходів, а також 1% в процесі виконання, Верховна Рада України – 61% заходів, інші органи державної влади виконали 59% заходів.

Нагадаємо, 1 липня 2022 року президент Володимир Зеленський, прем'єр-міністр Денис Шмигаль, а також речник Верховної Ради Руслан Стефанчук підписали спільну заяву, яка свідчить про єдність усіх гілок влади на європейському курсі України.

У Кабміні очікують, що Україна вступить до ЄС у 2029 році. Водночас Україні слід провести ряд реформ та прийняти важливі Закони. В свою чергу Зеленський підписав закони №8224 “Про національні меншини (спільноти) України”, “Про медіа” №2693-д, а також №7662 "Про удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного суду". Всі три документи — вимога для вступу України в ЄС.

Джерело фото: ua.depositphotos.com