НБУ курс:

USD

41,25

+0,03

EUR

45,71

--0,44

Готівковий курс:

USD

41,51

41,44

EUR

46,30

46,11

Адміністратор містобудівного кадастру запрацював на державному рівні: які завдання виконуватиме

Адміністратор містобудівного кадастру запрацював на державному рівні: які завдання виконуватиме
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

З 1 жовтня 2024 року в Україні на державному рівні офіційно запустили підприємство "Адміністратор містобудівного кадастру", яке також адмініструватиме Єдину державну електронну систему у сфері будівництва (ЄДЕССБ) та Єдиний державний реєстр адрес (ЄДРА).

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомляє Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України. 

Основним завданням нового адміністратора є забезпечення прозорості, доступності та ефективного управління містобудівним кадастром. Це дозволить завдяки цифровим технологіям спростити процеси проєктування, будівництва та управління нерухомістю по всій країні.

В Мінінфраструктури пояснили, що запуск містобудівного кадастру на державному рівні допоможе посилити спроможності сільських та селищних громад у розробці цифрової документації.

Мінінфраструктури проведе навчання щодо роботи з функціоналом

Очікується, що нововведення підвищить прозорість у містобудуванні, сприятиме розвитку цифрової економіки та покращенню умов для інвесторів.

5 жовтня Мінінфраструктури проведе зустріч з обласними військовими адміністраціями для обговорення подання інформації про замовників містобудівної документації, а 10 жовтня планується перше навчання для громад щодо роботи з функціоналом замовника містобудівної документації.

Відомство зазначає, що цифровізація будівельних послуг впроваджується у співпраці Міністерства розвитку громад та територій, Міністерства цифрової трансформації за підтримки проєкту "Підтримка цифрової трансформації", фінансованого USAID та UK Dev, у партнерстві з Фондом Східна Європа.

Нагадаємо, Кабінет міністрів схвалив проєкт постанови про експериментальний проєкт щодо впровадження містобудівного кадастру на державному рівні ще 11 серпня.

Як пояснили у Міністерстві цифрової трансформації, раніше кадастри існували тільки в деяких органах місцевого самоврядування, і бльшість містобудівної документації була в паперовому вигляді: документи губилися, підроблялися, а їх розгляд гальмувався заради отримання чиновниками хабарів.

Із запуском електронного кадастру вся містобудівна інформація, документи та процедури їх погодження будуть в електронній системі. Це допоможе пришвидшити процеси будівництва та розбудови інфраструктури, а також сприятиме підвищенню прозорості й захисту сфери від махінацій.

Нагадаємо, в Україні розпочинають впроваджувати Єдиний державний реєстр адрес (ЄДРА), мета якого - впорядкувати дані адресації об‘єктів нерухомості як в контексті містобудування, так і в контексті майнових прав. 

Джерело фото: ua.depositphotos.com