НБУ курс:

USD

41,37

+0,02

EUR

46,04

+0,05

Готівковий курс:

USD

41,65

41,55

EUR

46,50

46,35

Перший внесок за "єОселю" можна сплатити у "Дії" сертифікатом "єВідновлення"

Перший внесок за "єОселю" можна сплатити у "Дії" сертифікатом "єВідновлення"
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Українці, які через війну втратили житло, зможуть використати житловий сертифікат “єВідновлення”, щоб сплатити перший внесок за іпотеку за програмою “єОселя”. Ця послуга доступна через застосунок "Дія". Про це повідомив міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

"Тепер українці, які через війну втратили житло, зможуть використати житловий сертифікат єВідновлення, щоб сплатити перший внесок за іпотеку за програмою єОселя", - написав Федоров.

Як це працюватиме

Наприклад, сертифікат на 2 мільйони гривень, отриманий за знищене житло, може не покривати повну вартість нової квартири. Раніше для цього потрібно було доплачувати різницю з власних коштів або шукати дешевший варіант.

Тепер ж є можливість використати сертифікат "єВідновлення" для покриття першого внеску, а залишок суми можна отримати в кредит через програму "єОселя". 

Водночас кредитна ставка залежатиме від пільгової категорії та становитиме 3% або 7%.

Додамо, що від початку 2024 року за програмою доступних кредитів "єОселя" українці отримали 6 649 кредитів на придбання житла на понад 11,3 млрд грн. 

Полегшені умови для молоді та ВПО

Додамо. що в серпні уряд вніс низку змін до умов надання пільгових кредитів за державною програмою іпотечного кредитування "єОселя", щоб спростити доступ до неї для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та молоді. Також ставка за іпотекою "єОселя" зміниться з 11-го року погашення кредиту.

Зазначається, що молоді позичальники віком до 25 років включно зможуть отримати іпотеку з першим внеском від 10% (замість 20%).

Нагадаємо, голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олена Шуляк раніше заявляла, що  умови участі українців у державній іпотечній програмі "єОселя" мають переглянути з огляду на те, що чинні правила не допомагають розв'язанню житлового питання мільйонів громадян, зокрема вимушених переселенців. 

Вона наголошувала, щоважливо вдвічі зменшити кредитну ставку по програмі та розмір першого внеску, а також дозволити кредитувати житло, якому понад 3 роки, і сільські будинки.

Джерело фото: ua.depositphotos.com