НБУ курс:

USD

41,21

-0,00

EUR

45,05

-0,00

Готівковий курс:

USD

41,47

41,40

EUR

45,58

45,45

По популярній державній програмі "єОселя" — затримки фінансування. В чому причини

єоселя, будівництво, україна,
Заявники чекають погодження по кредитах "єОселі" до чотирьох місяців

Популярна пільгова кредитна програма "єОселя" почала пробуксовувати — затримки з фінансування затягуються від трьох до п’яти місяців. Про це Delo.ua повідомило кілька рієлторських компаній та три банки, які беруть участь у цій державній програмі. Це вже призвело до значного падіння продажів квартир в Києві.  Delo.ua розбиралось, які наслідки це має для учасників програми.

Наприкінці вересня у Міністерстві економіки відзвітували, що українці отримали 6,6 тисячі кредитів за пільговою іпотечною програмою "єОселя". Мало бути значно більше. Ще у квітні цього року керівник компанії "Укрфінжитло" Євген Мецгер прогнозував, що у 2024 році "ми спланували 19 млрд грн через іпотеку "влити" в економіку країни, тобто видати орієнтовно 12 тисяч кредитів" — тобто по тисячі кредитів на місяць. Судячи з останніх даних, прогнози Мецгера затримуються: на кінець вересня мало були забезпечено 9 тисяч, а не 6,6 тисячі угод.

Наразі у Києві на фінансування за програмою "єОселя" "чекає  із затримкою від одного до чотирьох місяців близько 800 людей і ця черга просувається дуже повільно", повідомило Delo.ua в Асоціації фахівців з нерухомості України, 

Ще у квітні у Києві 80% угод на вторинному ринку житла відбувалось за державними кредитними програмами, за даними АФНУ. Сьогодні, наголошують рієлтори, частка угод з є-кредитами зменшилась удвічі.

"У банках пояснюють, що "Укрфінжитло" видає дуже мало грошей. Якщо справа доходить до виділення коштів, то це зазвичай чеки до двох млн гривень. Якщо людям потрібна більша цифра, то вона майже не видається", — заявила президентка АФНУ Олена Гайдамаха.

Значні затримки з фінансування є не лише в столиці. У Львові відчутно зменшилась кількість угод з "єВідновлення" і "єОселі", розповіла Delo.ua директорка рієлторської компанії "Унія" Ірина Ковтун, яка працює саме на львівському ринку нерухомості. 

"Терпець уривається не тільки у продавців, а й у покупців, які іноді хочуть забрати документи за програмами, де фінансування затримуються місяцями. Відповідно навіть люди, які мають право на отримання є-кредиту, не можуть знайти адекватного житла. Адже багато власників не хочуть зв'язуватись з державними кредитними програмами", - наголосила Ковтун.

Директорка агенції нерухомості DODOMU Ірина Шапка, зазначає, що затримки з фінансування — це "проблема для всієї України". Заявки в охочих банки беруть, протоколи погоджують, а фінансування нема. Люди просто стоять в черзі за коштами, розповіла рієлторка.

За її словами, банки розводять руками, пояснюючи, що фінансування програми зменшилось — кошти видають дуже малими порціями. 

Проблеми з фінансуванням по всій країні почалися ще у травні, адже заявок і охочих оформити іпотеку стало набагато більше, ніж фінансування, говорить Ірина Шапка. "Люди змушені чекати від двох до чотирьох місяців, — додає вона, — у деяких банках, де менша заявок, справи йдуть трохи швидше. Найскладніша ситуація в "Ощадбанку", тому що у них найбільше заявок і погоджених рішень". 

Укрфінжитло: "такий темп плануємо тримати і далі"

Державний оператор іпотечної програми "єОселя" — компанія "Укрфінжитло" заперечують подібні заяви. "Укрфінжитло постійно залучає кошти на фінансовому ринку, які одразу перераховує банкам-партнерам програми для видачі нових кредитів по єОселі", — відповили в компанії на запит Delo.ua.

"Нові угоди укладаються кожного робочого дня. Починаючи з червня кожного тижня укладаються угоди на суму орієнтовно 200-250 млн грн, приблизно такий темп плануємо тримати до кінця року. Для порівняння обсяг виданих кредитів за вісім місяців цього року вже перевищив обсяг видачі за весь минулий рік і становить понад 10,5 млрд гривень. За 2023 рік видано кредитів на 8,8 млрд грн", — зауважили в пресслужбі компанії. 

Також в компанії додають, що "розподіл коштів від "Укрфінжитла" між регіонами та відділеннями здійснюють виключно банки-партнери програми. 

"Мається на увазі, що немає затримок з боку Укрфінжитла:  як тільки кошти залучаються на ринку, вони одразу переказуються банкам, транші проводяться щотижня. Ще не було такого в цьому році, щоб не було траншів. Проте самі обсяги фінансування обмежуються реаліями ринку", - пояснили в компанії.

Банки: фінансування з перебоями — це факт

Водночас банки у розмові з Delo.ua не згодні із натяками "Укрфінжитла" на те, що затримки з фінансуванням можуть бути пов'язані з розподілом коштів з їхнього боку. Одразу три фінустанови-учасники програми підтвердили off the record затримки з боку "Укрфінжитла". За їхніми словами, проблема настільки серйозна, що вони не хочуть давати публічних коментарів. "Фінансування з перебоями для нас це не критично — чекаємо 1-2-3 місяці, але для менших банків — це критично", - повідомило джерело в одному з крупних банків-участників програми. 

"Проблеми не з нашого боку, ми — виконавці: робимо аналіз позичальника, далі передаємо документи "єОселі" і чекаємо на відповідне рішення", — наголосив співрозмовник з банку-учасника програми "єОселя". 

За його спостереженнями, програма легше йде в регіонах, тому що тем менші чеки, тому більше ризиків і проблемних кейсів накопичилось саме в столиці, де найбільші чеки по 3-4 мільйони гривень.

Відкрито на запит Delo.ua відповів лише "Ощадбанк", який визнав проблеми із перевищенням попиту над можливостями програми "єОселя".

"Наявне фінансування від Укрфінжитла не в змозі задовольнити попит усіх наших клієнтів на програму в повному обсязі. Ця ситуація характерна, зокрема, і для Києва. Тому черга скористатися вигідними умовами кредитування не зменшується. Проте ми підлаштовуємося під ринок та удосконалюємо власні іпотечні програми", — пояснили в банку.

Затримки з фінансування по "єОселі": що робити покупцям

Рієлтори зі свого боку зазначають, що від затримок страждає ринок, у першу чергу покупці. Адже продавці не хочуть чекати по 4-5 місяців, наголошує Олена Гайдамаха. Рієлтори, зважаючи на такі обставини, вдаються до хитрощів — користуються банками інших регіонів, зважаючи на те, що у Києві найбільша черга позичальників по "єОселі". У такий спосіб вдається за місяць закривати угоду, а не 4-5 місяців.

За словами президентки АФНУ, кількість угод за державними програмами на ринку Києва скоротилася вдвічі — до 40%, хоча ще навесні 80% угод укладалися саме через "єОселя", "єВідновлення" та урядовими постановами про пільгове житло.

За словами Ірини Шапки, 50% угод на ринку зривається через затримки з фінансуванням. Якщо пощастить домовитись з власниками, перепідписуються угоди про завдаток і чекають, поки з'являться кошти. Попереджаємо, що від моменту отримання протоколу до видачі коштів мінімум 2 місяці чекати. Раніше угоду проводили за тиждень-два", — пояснює вона.

"Проте більшість власників кажуть: де ваша єОселя? Завдаток ми підписували на місяць, немає фінансування — вибачайте завдаток не повертається, до побачення. Квартиру знов виставляють на продаж, а покупцям, втративши кошти, доводиться знов шукати іншу квартиру під кредит", - наголосила рієлторка.

За її словами, не тільки фізособи, а й деякі агенції нерухомості відмовляються працювати з "єОселею" через надмірні затримки. 

"Ми рекомендуємо йти до забудовників. Там не тільки простіше з оформленням, головне, що у них немає проблем з переукладанням протоколів і вони готові чекати на кошти й по 3-4 місяці", — додала експертка.