НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

З початку року понад 6300 родин скористалися пільговою іпотекою за програмою "єОселя"

З початку року понад 6300 родин скористалися пільговою іпотекою за програмою "єОселя"
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Від початку 2024 року 6341 українська родина отримала пільгові іпотечні кредити за програмою "єОселя" на загальну суму 10,8 млрд грн. 

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це повідомив заступник міністра економіки України Андрій Телюпа, пише Мінекономіки.

Більшість кредитів українці взяли на придбання житла на вторинному ринку — 4550 житлових об'єктів, 1791 – перший продаж. 

"За весь час дії програми вже 12 666 українських родин отримали кредити на суму понад 20,2 млрд грн. Програма "єОселя" не лише дає можливість на вигідних умовах придбати житло та покращити умови проживання, а ще й стимулює галузь будівництва та сферу нерухомості. Це важлива умова для швидкої відбудови України", — зазначив він.

Загалом за минулий тиждень українці оформили 162 кредити на 284 млн грн, серед яких кредити на придбання житла на вторинному ринку — 110, а перший продаж — 52.

Кредити під 3% отримали:

  • 73 військовослужбовців та силовиків;
  • 11 педагогів; 
  • 11 медиків;

Кредити під 7% отримали:

  • 52 українців без власного житла;
  • 8 ВПО;
  • 7 ветеранів.

Полегшені умови для молоді та ВПО

Додамо. що в серпні уряд вніс низку змін до умов надання пільгових кредитів за державною програмою іпотечного кредитування "єОселя", щоб спростити доступ до неї для внутрішньо переміщених осіб (ВПО) та молоді. Також ставка за іпотекою "єОселя" зміниться з 11-го року погашення кредиту.

Зазначається, що молоді позичальники віком до 25 років включно зможуть отримати іпотеку з першим внеском від 10% (замість 20%).

Нагадаємо, голова комітету ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку і містобудування Олена Шуляк раніше заявляла, що  умови участі українців у державній іпотечній програмі "єОселя" мають переглянути з огляду на те, що чинні правила не допомагають розв'язанню житлового питання мільйонів громадян, зокрема вимушених переселенців. 

Вона наголошувала, що важливо вдвічі зменшити кредитну ставку по програмі та розмір першого внеску, а також дозволити кредитувати житло, якому понад 3 роки, і сільські будинки.

Джерело фото: ua.depositphotos.com