Полярники показали грандіозне повернення пінгвінів до станції "Академік Вернадський" (ВІДЕО)

пінгвіни
Фото: facebook.com/AntarcticCenter

До української антарктичної станції "Академік Вернадський" повернулися 600 пінгвінів. Полярники вважають, що "це тільки початок".

Про це повідомляє Національний антарктичний науковий центр.

"Менше тижня тому ми писали, що до «Вернадського» завітав перший субантарктичний пінгвін у цьому сезоні, аж ось – їх тут вже цілі натовпи Чорно-білі птахи десятками прибувають до української станції, а загалом на нашому острові Галіндез за останні дні кількість пінгвінів зросла з 50 до 600!", - йдеться у повідомленні.

Як зауважують полярники, "і це тільки початок".

Вони додають, що через теплий клімат час повернення пінгвінів до «Вернадського» змінився.

Цього року вже у вересні (початок антарктичної весни) в районі  острова стоїть досить тепла як для цього сезону погода: -5 С⁰ – середня температура повітря, а -1,1 С⁰ – води. Морського льоду майже немає, тож пінгвіни припливають на місця гніздових колоній раніше. Відповідно раніше вони почнуть відкладати яйця.

"Перші гніздові колонії теплолюбних субантарктичних пінгвінів з'явилися в нашому районі Аргентинських островів наприкінці 2000-х. Відтоді строки відкладання ними яєць значно змістились: з кінця листопада на початок місяця", - нагадують полярники.

«Зсув колоній цього виду пінгвінів на південь і зміна строків їхнього репродуктивного періоду є яскравою ілюстрацією потепління в регіоні», - підкреслює Вадим Ткаченко, біолог 28-ї УАЕ.

Також полярники публікують відео, зняте з дрону, як повертаються пінгвіни. 

Нагадаємо, на українській науковій станції "Академік Вернадський" зафіксували новий температурний рекорд. Так, 3 липня температура повітря сягнула +8,7°С і це найбільша максимальна температура в липні за всі роки спостережень.