Через директора господарства на Вінничині незаконно вирубили 14 га лісу: для відновлення потрібно десятки років (ФОТО)

Через директора господарства на Вінничині незаконно вирубили 14 га лісу: для відновлення потрібно десятки років (ФОТО)
Фото: ДБР

Теруправління Державного бюро розслідувань у Хмельницькому підозрює керівника Могилів-Подільського лісового господарства (Вінницька область) у влаштуванні разом зі спільниками незаконних рубок лісу, що завдали державі збитки в майже 51 мільйон гривень.

Як ідеться у повідомленні слідчого органу, директор свідомо не забезпечив отримання лісовим господарством спеціального документа – оцінки впливу на довкілля, лише за наявності якого дозволяється здійснювати рубки дерев на певних територіях.

Без цих документів керівник протягом 2020-2021 років видавав лісорубні квитки на проведення масштабних рубок. Таким чином, на площі у 14 га було зрубано понад 7 тисяч дерев різних порід.

За оцінками експертів, крім фінансових збитків була суттєво була пошкоджена екосистема лісу. Для її відновлення потрібні чималі кошти та десятки років.

Директор держпідприємства підозрюється у перевищенні службових повноважень працівником правоохоронного органу, що спричинило тяжкі наслідки, вчиненому групою осіб (частина 1 статті 28, частина 3 статті 365 Кримінального кодексу). Йому загрожує позбавлення волі на строк до 10 років.

Як вказує обласна прокуратура, протиправну діяльність підозрюваний здійснював спільно з виконувачем обов’язків першого заступника начальника Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства, який також є підозрюваним у кримінальному провадженні.

Слідством задокументовано п'ять епізодів протиправної діяльності посадовців, яка спричинила шкоду державним інтересам у сфері охорони, відтворення, сталого і раціонального використання лісових ресурсів та суспільним інтересам на суму понад 50 мільйонів гривень.

Першому заступнику начальника Вінницького облуправління лісового та мисливського господарства було повідомлено про підозру стосовно п'яти рубок у Могилів-Подільському господарстві за тією ж кваліфікацією ще на початку липня.