НБУ курс:

USD

41,28

+0,03

EUR

45,71

+0,00

Готівковий курс:

USD

41,50

41,42

EUR

46,14

45,92

Німеччина планує скоротити соціальні виплати: кому варто готуватися до змін

Прапор Німеччини. Фото: Pexels / Pixabay
Прапор Німеччини. Фото: Pexels / Pixabay

Федеральне міністерство праці та соціальних питань Німеччини ухвалило нові заходи для вдосконалення ринку праці в рамках Ініціативи зростання. Метою цих заходів є підвищення конкурентоспроможності країни та зміцнення соціальної згуртованості. Про це йдеться на сайті Міністерства.

Ініціатива спрямована на підтримку громадян, надаючи більше можливостей для інтеграції в ринок праці та забезпечуючи справедливість у системі соціального захисту.

Основна увага приділяється підтримці працевлаштування та підвищенню кваліфікації. Разом із цим, особи, які відмовляються від прийнятних робочих пропозицій або ухиляються від роботи через незадекларовану зайнятість, підлягатимуть суворішим санкціям.

Основні положення законопроєкту

Зобов'язання співпрацювати для отримання соціальної допомоги стануть більш жорсткими. Наприклад, особи, які відмовляються від прийнятної роботи або навчання без поважної причини, отримуватимуть зменшення допомоги на 30% протягом трьох місяців. Також ті, хто не з'явиться на прийом до центру зайнятості без поважної причини, втратять 30% виплат на один місяць (раніше штраф становив 10%).

Зобов'язання співпрацювати з центрами зайнятості також посиляться. Центри будуть зобов'язані повідомляти про підозри на незадекларовану роботу, щоб посилити боротьбу з цим явищем.

Завдяки програмі "стартове фінансування" довготривалі безробітні зможуть отримати підтримку з урахуванням внесків на соціальне страхування, якщо знайдуть роботу.

Вводиться новий фінансовий інструмент "Заходи для тестування перспективи зайнятості", який дозволяє перевіряти роботу на іншому місці перед зміною роботи.

Для біженців буде впроваджено інтеграційне стажування, яке має на меті подолати бар'єри для працевлаштування. Роботодавці, які найматимуть біженців з базовими знаннями німецької мови, отримуватимуть субсидії на заробітну плату.

Процедура отримання дозволу на працевлаштування для іммігрантів спроститься, що має полегшити процес найму дозволених працівників. Тимчасова праця для іноземних кваліфікованих спеціалістів стане можливою, щоб допомогти вирішити проблему нестачі кадрів.

Ці зміни ще потребують схвалення німецьким парламентом і, ймовірно, набудуть чинності наприкінці року.