Паспорти з різною транслітерацією визнаватимуться недійсними лише після звернення власника

Паспорти з різною транслітерацією визнаватимуться недійсними лише після звернення власника
Заміна паспорту не є обов’язковою. Фото: Фейсбук ДП "Документ"

Паспорти, у яких різна транслітерація написання прізвища або імені, є чинними до закінчення строку їх дії. Такі документи будуть визнаватися недійсними або змінюватися лише за особистим зверненням особи.

Про це повідомила прес-служба ДМС

В Комітеті ВР з питань правової політики відреагували на заяву ДМС про те, закордонні паспорти громадян, у яких транслітерація не співпадає з ID-карткою визнані не дійсними, і за результатами обговорення скасували це рішення.

"Обов’язково замінювати паспорт і платити кошти за його заміну в зв’язку з різною транслітерацією під час дії паспорту – не потрібно. Така заміна і оплата можлива лише за зверненням особи", - пояснив народний депутат Ігор Фріс.

У 2022 році Україна отримала рекомендації Європейської Комісії щодо необхідності врегулювання питання пов’язаних із зміною персональних даних осіб. 

В Україні транслітерація прізвища та імені латиницею застосовується з 2015 року. Зазвичай, при кожному оформленні закордонного паспорту чи ID-картки людина підписом підтверджувала правильність написання своїх персональних даних, у тому числі й транслітерації. Власник документу міг змінити транслітерацію за бажанням. У зв’язку з цим виникала ситуація, коли транслітерація певних особистих даних в різних документах відрізняються

До речі,  вартість оформлення внутрішнього паспорту складає з 1 листопада з 252 до 496 гривень, а закордонного - з 704 до 992 гривень. Значно підвищилася й вартість оформлення інших посвідчень особи.