НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

Польща планує поступово обмежувати допомогу українським біженцям

Польща планує поступово обмежувати допомогу українським біженцям

Уряд Польщі поступово обмежуватиме допомогу для українців, які тривалий час перебувають у країні, рятуючись від війни. Варшава також планує усунути "патології" в системі виплати коштів утікачам від війни в Україні.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Про це заявив уповноважений уряду Польщі з питань воєнних біженців з України Павел Шефернакер в інтерв’ю польському виданню PAP.

"Оскільки Польща відкрита для біженців, хоче їх підтримувати, то не може бути так, що є люди, які певним чином обманюють цю систему. Ми ще більше ущільнимо систему, щоб не ставалося жодних патологій у питанні виплат коштів", - заявив Шефернакер.

За його словами, українці, які проживають у центрах тимчасового розміщення у Польщі, а це близько 80 тисяч громадян з одного мільйона біженців, повинні також брати участь у власному утриманні. Більша частина таких осіб вже почали працювати в Польщі, а отже, мають частково платити за своє проживання в таких центрах.

"З 1 січня 2023 року ми хочемо запровадити 50% власної участі в оплаті проживання для тих осіб, які перебувають в центрах тимчасового розміщення понад 120 днів", - зазначив Шефернакер.

Він додав, що вже з середини наступного року біженці повинні будуть повністю покривати вартість свого проживання у таких центрах.

Ця норма не застосовуватиметься для утікачів від війни в Україні, які щойно прибули до Польщі: їхнє перебування у таких центрах упродовж 120 днів буде безкоштовним.

За словами Шефернакера, відповідні зміни до закону про допомогу громадянам України планується запровадити до кінця року, аби вони набрали чинності з 1 січня.

Польський чиновник зауважив, що уряд країни готується до різних сценаріїв розвитку подій, зокрема й до такого, коли до Польщі прибуватимуть нові біженці.

За словами Шефернакера, наразі українська влада докладає максимум зусиль, щоб якомога більше осіб залишилося в Україні, а міграція відбувалася у межах країни.

Станом на сьогодні в Польщі може перебувати понад 3 млн українців.

За офіційними даними, понад 430 тис. українських біженців, офіційно працевлаштувалися в Польщі.

Станом на сьогодні українці, які рятуються від війни, можуть отримати від уряду Польщі: одноразову допомогу в сумі 300 злотих (2,4 тис. грн), щомісячну допомогу на дитину до 18 років у розмірі 500 злотих (4 тис. грн). Крім того, упродовж перших чотирьох місяців перебування в Польщі уряд Польщі виплачує фінансову допомогу (40 злотих (320 грн) в день на одну особу) польським сім’ям та організаціям, які прийняли у себе українців.

Після 120 днів виплата цих коштів припиняється за винятком, якщо на утриманні перебувають особи з інвалідністю, вагітні жінки, особи пенсійного віку (жінки віком від 60 років, чоловіки понад 65 років). Крім того, вона виплачується також тим, хто прийняв у себе українські сім’ї з дітьми до 12 місяців, жінок, які самостійно опікуються трьома і більше дітьми, а також тим, хто прийняв у себе неповнолітніх українців, які прибули до Польщі без опікунів.

Нагадаємо, Єврокомісія має намір продовжити статус захисту для біженців з України до березня 2024 року.