НБУ курс:

USD

41,45

+0,04

EUR

46,11

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,75

41,65

EUR

46,63

46,45

У Мінветеранів назвали середню зарплату фахівців із супроводу ветеранів

У Мінветеранів назвали середню зарплату фахівців із супроводу ветеранів
Фото: ua.depositphotos.com

Середня заробітна плата фахівця із супроводу ветеранів в Україні становитиме 17 860 гривень. Крім основної зарплати, фахівці отримуватимуть надбавки за особливий характер роботи. Про це повідомляє Міністерство у справах ветеранів.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Так, фахівці можуть мати 11-14 розрядів: фахівець із супроводу отримує 11 розряд, фахівець ІІ категорії – 12 розряд, фахівець І категорії – 13 розряд, а провідний фахівець – 14 розряд. 

Окрім основної заробітної плати, фахівці будуть отримувати надбавки за особливий характер роботи, які складатимуть 50% від посадового окладу. Розмір надбавки буде змінюватися в залежності від навантаження, якості наданих послуг та відсутності скарг, і встановлюватиметься керівником установи. 

Таким чином, середня заробітна плата фахівця із супроводу ветеранів складатиме 17 860 гривень.

Щодо процесу набору фахівців, перший етап відбору заплановано на кінець вересня 2024 року. На цьому етапі планується набрати до 3 тисяч осіб, а загальна кількість фахівців, які будуть залучені по всій Україні, складе 11 300.

Відомо, що кожен фахівець із супроводу буде працювати з 35 кейсами. Кожен кейс включає ветерана та членів їхніх родин, таких як дружина чи чоловік, діти і батьки. Загалом, один фахівець опікуватиметься приблизно 100 особами.

Звідки гроші на зарплату фахівцеві із супроводу

Щодо джерел фінансування заробітної плати фахівців, існує кілька основних напрямків. По-перше, кошти надходять з державного бюджету: у 2024 році уряд виділив 2,9 мільярда грн для оплати праці фахівців із супроводу ветеранів війни та демобілізованих осіб. 

Зазначені кошти підуть на субвенції місцевим бюджетам для забезпечення роботи фахівців.

По-друге, заробітна плата може фінансуватися з місцевого бюджету, оскільки ветерани є частиною громади, і інвестування в їх підтримку сприяє соціальній стабільності. 

По-третє, громади можуть залучати міжнародну допомогу та гранти, які часто надаються міжнародними організаціями для проектів, спрямованих на реабілітацію ветеранів.

Що враховують при відборі фахівців для супроводу ветеранів

Фахівцем із супроводу ветеранів війни може стати громадянин України, який має освіту не нижче бакалавра у таких галузях знань, як «Освіта/Педагогіка», «Соціальні та поведінкові науки», «Право», «Охорона здоров’я», «Соціальна робота» або «Публічне управління та адміністрування».

Щоб подати заявку, кандидати повинні скористатися платформою е-Ветеран за посиланням. Реєстрація буде доступна до кінця серпня 2024 року. 

Після подання електронної заявки, кандидати проходитимуть тестування на знання законодавства та психологічне тестування. Система надасть результати заявки, після чого Мінветеранів її розгляне і направить до органів місцевого самоврядування для подальшого оцінювання комісією.

Перевага надаватиметься кандидатам, які є ветеранами війни, особами з особливими заслугами перед Батьківщиною, постраждалими учасниками Революції Гідності, членами сімей загиблих ветеранів війни, або захисниками/захисницями України, які перебувають на обліку в Єдиному державному реєстрі ветеранів війни (ЄДРВВ).

Однак головним критерієм відбору є професійні якості кандидатів і їхня здатність надавати ефективні послуги. Відбір фахівців проводитиметься на всій території України, за винятком тимчасово окупованих територій і зон активних бойових дій.

Джерело фото: ua.depositphotos.com