Вже половина українців вірить у здатність РФ вести війну ще багато років, в лютому їх було 22% - опитування

Фото: Facebook/GeneralStaff.ua
Фото: Facebook/GeneralStaff.ua

49% українців вірить, що як би Україну не підтримували у світі, цього недостатньо для завершення війни на прийнятних для України умовах і Росія зможе вести війну ще багато років.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології. Ще 43% вважають, що разом з підтримкою світу Україна в осяжному майбутньому зможе завершити війну на прийнятних для себе умовах. Решта 8% обрати варіант з цих двох не змогли.

Натомість у лютому лише 22% респондентів обрали варіант, згідно якого вважають значним запас ресурсів у РФ, а варіант вичерпання нею запасів обрали 67% опитаних. Ще 11% тоді дати відповідь не змогли.

Найменш радикально з лютого змінилася думка з цього питання мешканців заходу України (частка прихильників погляду про достатні запаси у Росії зросла "лише" з 21% до 37%). Відповідно, тільки в цьому макрорегіоні більшість респондентів вірить, що запаси РФ вичерпуються.

Натомість повністю за цей час перевернулася картина поглядів жителів Східної України: частка тих, хто вважає РФ здатною вести війну ще багато років, зросла в 3,5 рази з 19% до 67%, а тих, хто вважає інакше, - впала в 2,6 рази з 68% до 26%.

Серед тих, хто вважає запас ресурсів Росії значним, готові до відмови України від деяких своїх територій заради якнайшвидшого досягнення миру і збереження незалежності 21% опитаних. В свою чергу, серед тих, кто вважає запаси РФ такими, що вичерпуються, таких знайшлося лише 7%. За жодних обставин не готові до відмови України від територій 73% та 89% відповідно.

Опитування проводилося 29 вересня - 9 жовтня методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (CATI) серед 1010 респондентів на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів та подальшим статистичним зважуванням).

До неї не включалися жителі територій, що не контролювалися владою України до 24 лютого 2022 року. Втім, 22 людини з опитаних до цієї дати проживали в населеному пункті, який зараз окупований.

Формально за звичайних обставин статистична похибка такої вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищувала 3,4% для показників, близьких до 50%, 3,0% для показників, близьких до 25%, 2,1% - для показників, близьких до 10%, 1,5% - для показників, близьких до 5%. За умов війни до неї додається певне систематичне відхилення, втім у КМІС все одно впевнені у високій репрезентативності дослідження.