Чернівецька область повністю компенсує військовим відсотки за іпотекою "єОселя" в ПриватБанку

Чернівецька область повністю компенсує військовим відсотки за іпотекою "єОселя" в ПриватБанку
Фото: Depositphotos

Відсоткова ставка у розмірі 3% за іпотечними кредитами у Чернівецькій області для військових, правоохоронців та членів їх сімей буде повністю компенсована за рахунок обласного бюджету.

Про це повідомила пресслужба ПриватБанку.

"Кадрові військовослужбовці, правоохоронці, ветерани війни, учасники бойових дій та інші пільгові категорії можуть придбати через ПриватБанк житло в іпотеку у Чернівцях та області з додатковими пільгами", - йдеться в повідомленні фінустанови.

Зазначається, що ПриватБанк та Чернівецька обласна військова адміністрація підписали двосторонній договір про співробітництво в частині компенсації відсотків на придбання житла за державною програмою "єОселя". У 2024 році у Чернівецькій області з обласного бюджету на додаткову компенсацію відсотків за програмою "єОселя" виділено 4 мільйони гривень.

Відповідно до умов Програми компенсації відсоткової ставки за іпотечними кредитами окремих категорій громадян у Чернівецькій області, для військових, правоохоронців та членів їх сімей відсоткова ставка у розмірі 3% буде повністю компенсована за рахунок обласного бюджету.

Зокрема, для ветеранів війни та членів їхніх сімей, учасників бойових дій, осіб з інвалідністю внаслідок війни, сімей загиблих ветеранів війни та для загиблих захисників і захисниць України відсоткову ставку знижено до 4% річних.

Також у ПриватБанку нагадали, що через цю фінустанову українці вже отримали більш ніж 2530 кредитів на суму понад 3,5 млрд грн. Кожний третій іпотечний кредит за програмою "єОселя" українці оформлюють в ПриватБанку, а загальна частка ПриватБанку за кількістю виданих кредитів "єОселя" складає 30%.

Нагадаємо, державні ПриватБанк, Ощадбанк і Укргазбанк, які є лідерами з іпотечного кредитування в рамках державної програми "єОселя", уклали договори з низкою обласних військових адміністрацій і місцевою владою про часткову компенсацію ставки, переважно на 3 відсоткові пункти.

Додамо, що програма "єОселя" працює вже майже 1,5 роки і за цей час зафіксовано близько 600 тисяч заявок на пільгову іпотеку. Проте кредит отримує лише 1% від поданих заяв. Майже половина кредитів видана у Києві та Київській області.

Порядок фінансування "єОселі" у 2024 році

1 березня Кабінет міністрів України ухвалив порядок використання коштів для "Укрфінжитла" та програми "єОселя" на 2024 рік. Для фінансування програм виділено майже 1,5 мільярда гривень.

Слід додати, що ринок житла в Україні потроху оживає. Згідно з даними Міністерства економіки, від старту програми, яка почала свою роботу в жовтні 2022 року, кредити вже отримали 7 400 родин на загальну суму 11,2 млрд грн.

Лише з початку 2024 року понад 1 000 українських сімей взяли кредити на придбання власного житла на загальну суму 1,8 млрд грн.

У 2023 році українські банки надали 6114 іпотечних кредитів на загальну суму 9,1 млрд грн.

Загалом за програмою "єОселя" працює 7 банків. П’ять з них державні — Ощадбанк, Приватбанк, Укргазбанк, Укрексімбанк, Сенс банк та два з приватним капіталом — Глобус та Скай банк.

97% від усіх виданих кредитів припадає на 3 банки: Ощадбанк (44%), Приватбанк (30%) та Укргазбанк (23%).

Заявки на отримання кредиту та сертифікатів за програмою можна подати через портал та застосунок "Дія", що робить процес максимально доступним і зручним.

Фото: ua.depositphotos.com