НБУ курс:

USD

41,36

+0,04

EUR

46,01

+0,21

Готівковий курс:

USD

41,60

41,50

EUR

46,15

46,00

SpaceX відправила першу комерційну групу астронавтів із виходом у відкритий космос

Polaris Dawn, SpaceX
Команда Polaris Dawn. Фото: SpaceX

Американська приватна аерокосмічна компанія SpaceX запустила в космос групу астронавтів, завдяки чому вона стане першою, яка організувала вихід людей у відкритий космос на комерційній основі.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Як передає Space.com, місія під назвою Polaris Dawn із чотирьох людей стартувала на кораблі Crew Dragon 10 вересня. Ракета-носій Falcon 9 була запущена з космодрому на мисі Канаверал (штат Флорида, США) о 5:23 ранку за місцевим часом (11:23 за Києвом).

Приблизно через 2 хвилини та 40 секунд після запуску основні двигуни Falcon 9 відключилися, і прискорювач відокремився від другого ступеня. Виконавши серію маніпуляцій, приблизно через дев'ять з половиною хвилин після старту ракета приземлилася на безпілотній баржі SpaceX Just Read the Instructions біля східного узбережжя Флориди.

Сам космічний корабель Crew Dragon відокремився від верхнього ступеня Falcon 9 трохи більше ніж через 12 хвилин після запуску. Капсула вийшла на початкову еліптичну орбіту з максимальною висотою (апогеєм) близько 1200 кілометрів та мінімальною (перигей) 190 км.

Після кількох витків Crew Dragon підніметься на висоту 1400 км — вище, ніж будь-коли літала людина з 1972 року, коли відбувся останній пілотований політ у рамках місячної програми "Аполлон".

Після другого дня Polaris Dawn у космосі корабель спуститься приблизно до висоти 700 км, де залишатиметься доти, доки не виробить двигун і не повернеться на Землю. На цій висоті екіпаж на третій день виконає найважливішу частину місії — перший в історії комерційний вихід у відкритий космос.

Спочатку запуск мав відбутися 26 серпня, проте SpaceX відмовилася від нього, щоб провести додаткові передпольотні перевірки. Нову спробу наступного дня також скасували після виявлення витоку гелію в устаткуванні, що підтримує Falcon 9. Потім старт кілька разів відкладався через погану погоду.

Командиром місії Polaris Dawn є мільярдер Джаред Айзекман, який і профінансував її. У вересні 2021 року він вже був у космосі, керувавши місією SpaceX Inspiration4.

До нього приєдналися перші дві співробітниці SpaceX, які будуть запущені на орбіту, — Сара Джилліс та Анна Менон, а також відставний підполковник ВПС США Скотт Потіт, який є пілотом місії.

Вони проведуть п'ять днів у космосі, зробивши кілька десятків експериментів. Головною метою місії є тестування скафандра SpaceX для виходу у відкритий космос.

Оскільки Crew Dragon не має шлюзу, весь внутрішній простір капсули буде піддаватися впливу вакууму і всі четверо членів екіпажу повинні будуть одягнути скафандри, хоча за межі корабля повинні будуть вийти по черзі лише Айзекман і Джилліс. Очікується, що розгерметизація корабля триватиме близько двох годин.

Якщо все піде за планом, екіпаж Polaris Dawn спуститься на парашутах в океан в одній із кількох потенційних зон приземлення біля узбережжя Флориди, де рятувальний корабель підбере космічний корабель та команду.