НБУ курс:

USD

41,17

--0,04

EUR

45,95

--0,01

Готівковий курс:

USD

41,55

41,46

EUR

46,45

46,30

Материнська компанія TikTok планує розробити модель ШІ у з чипами Huawei - Reuters

Материнська компанія TikTok планує розробити модель ШІ у з чипами Huawei - Reuters
Ілюстрація: ua.depositphotos.com

Китайська материнська компанія TikTok ByteDance планує розробити модель штучного інтелекту, навчену переважно на чипах Huawei Technologie. Рішення стало наслідком обмежень на експорт, введених США, які змусили компанію звернутися до внутрішніх постачальників, зазначають джерела Reuters.

Економічна відповідальність: Топ платників податків 2024
Якщо ваша компанія входить до топ-10 підприємств своєї галузі, якщо вона свідомо будуєте “білий бізнес” та чесно платить податки задля підтримки держави — запрошуємо взяти участь у проєкті “Економічна відповідальність: Топ платники податків 2024”
Заповнити анкету

Після запровадження у 2022 році обмежень на експорт передових чипів штучного інтелекту, таких як чипи Nvidia, ByteDance почала працювати з внутрішніми постачальниками чипів для розробки штучного інтелекту.

ByteDance планує використати чип Huawei Ascend 910B для навчання нової широкомовної моделі штучного інтелекту, однак джерела не підтвердили, чи буде модель базуватися виключно на чипах Huawei.

Компанія вже застосовує Ascend 910B для виконання завдань логічного висновку з меншою обчислювальною потужністю, таких як прогнози на основі попередньо навчених моделей штучного інтелекту.

Навчання нових моделей штучного інтелекту є складним процесом, який вимагає великих обсягів даних та потужних чіпів, таких як графічні процесори від Nvidia.

За словами одного з джерел, нова модель буде менш потужною за існуючу модель ByteDance Doubao.

Проте в самій компанії ByteDance спростували інформацію про розробку, а Huawei не надала відповіді на запит.

Цікаво, що ByteDance замовила понад 100 000 чипів Ascend 910B цього року, але отримала менше 30 000 станом на липень.

Нагадаємо, раніше повідомлялось, що Пекін підвищує тиск на китайські компанії, закликаючи їх надавати перевагу чипам штучного інтелекту вітчизняного виробництва замість продукції Nvidia. 

Втім, такі рекомендації не є офіційною забороною, оскільки Пекін прагне уникнути проблем для власних стартапів ШІ та загострення відносин із США.

Додамо, що раніше китайська влада також рекомендувала виробникам електромобілів більше покладатися на вітчизняних постачальників чипів.

Джерело фото: ua.depositphotos.com