Шахраї розсилають СМС про надходження посилок від імені відомого поштового сервісу

шахрай
Фото: Depositphotos

Зловмисники розповсюджують фейкові СМС-повідомлення про надходження посилок від імені відомого українського поштового сервісу. Сповіщення містять фішингові посилання на підконтрольні шахраям ресурси. 

Про це повідомила пресслужба Нацполіції.

Там зазначають, що мета шахраїв – збір платіжних даних користувачів з метою привласнення їхніх заощаджень.  

"Аферисти переконують жертву перейти за посиланням на підконтрольний їм ресурс, та ввести дані своєї банківської картки (ім’я власника, номер, CVV-код та термін дії)", - зауважують правоохоронці. 

У подальшому зловмисники купують різноманітні товари онлайн, використовуючи для розрахунку незаконно отримані дані громадян.

"Також, маючи такі відомості, шахраї можуть оформити повернення вже замовлених товарів, привласнюючи кошти з рахунків жертв", - наголошують у Нацполіції. 

Як захиститися від шахраїв

Кіберполіція закликає дотримуватися наступних порад:

  • не переходьте за сумнівними гіперпосиланнями; 
  • отримуйте дані про надходження посилки на лише офіційному сайті поштового сервісу або у застосунку; 
  • перевіряйте правильність URL-адреси сайту перед введенням конфіденційних даних - навіть найменша невідповідність може означати, що користувач потрапив на фішинговий сайт;
  •  заведіть окрему інтернет-картку для онлайн-шопінгу, на яку переказуйте лише ту суму, що необхідна для сплати; 
  • сплачуйте гроші після отримання товару, аби мінімізувати ризики втрати коштів; 
  •  не повідомляйте стороннім особам коди-підтвердження, які приходять у SMS-повідомленнях або безпосередньо у застосунки.

У Нацполіції радять українцям у разі розголошення платіжної інформації шахраям – негайно звертатися до банку та заблокувату карту.

Раніше логістична компанія "Нова пошта" попередила користувачів про шахрайську рекламу, яку поширила велика кількість телеграм-каналів.  

Джерело фото: ua.depositphotos.com